comscore
Tumpuan :
Mahkamah

‘Songlap’ RM415,000 hasil jualan Bentley, bekas jurujual kereta dipenjara setahun, 2 sebatan

Foto hiasan

KUALA LUMPUR: Seorang bekas jurujual kereta dijatuhi hukuman penjara setahun, dua sebatan serta denda RM100,000 terhadap seorang bekas jurujual kereta kerana menyalahgunakan wang RM415,000 berhubung urusan penjualan Bentley Continental GT.

Hakim Mahkamah Sesyen, Kamarudin Kamsun, membuat keputusan itu selepas Yap Hong Yee, 35, mengaku bersalah atas pertuduhan berkenaan.

Mahkamah juga memerintahkan tertuduh menjalani hukuman penjara bermula dari tarikh tangkapan pada Sabtu lalu dan dipenjara tiga bulan lagi, jika gagal membayar denda.

Mengikut pertuduhan, Hong Yee didakwa menyalahgunakan wang itu dengan memasukkannya ke dalam akaun bank sendiri hasil jualan kenderaan milik seorang warga China berumur 25 tahun, di Persiaran Mewah Bandar Tun Razak, Cheras, antara 3 hingga 25 November 2022.

Pendakwaan dibuat mengikut Seksyen 403 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara antara enam bulan hingga lima tahun, sebatan dan denda, jika sabit kesalahan.

Berdasarkan fakta kes pula, mangsa dikatakan berurusan dengan tertuduh untuk jual beli kereta Bentley Continental GT bernilai RM500,000 dan kereta itu dihantar kepada Hong Yee untuk dijual.

Pada Februari lalu, tertuduh memaklumkan kereta itu ada pembeli serta meminta mangsa memberi nombor akaun banknya untuk pembayaran wang pendahuluan.

Namun mangsa tidak menerima wang berkenaan dan mengesyaki ditipu.

Mangsa kemudian meminta tertuduh memulangkan kereta berkenaan dan semakan nombor pendaftaran kenderaan itu mendapati ia sudah bertukar milik dengan menggunakan nombor pendaftaran lain.

Hasil siasatan polis mendapati tertuduh dipercayai menyalahgunakan RM415,000 yang dimasukkan ke dalam akaun banknya.

Sebelum mahkamah menjatuhkan hukuman itu, Timbalan Pendakwa Raya, Muhammad Amir Hannif Ahijman, memohon hukuman setimpal sebagai pengajaran kepada tertuduh, selain mengambil nilai kerugian dialami mangsa.

Bagaimanapun, Hong Yee yang tidak diwakili peguam, memohon hukuman ringan atas alasan perlu menanggung bapa dan seorang anak.

Loading...
Terkini