comscore
Tumpuan :
Mahkamah

Syed Saddiq dapat sementara pasport untuk ke Singapura, Taiwan

PUTRAJAYA: Mahkamah Rayuan hari ini membenarkan permohonan Ahli Parlimen Muar Syed Saddiq Syed Abdul Rahman untuk mendapatkan sementara pasportnya bagi membolehkan beliau ke Singapura dan Taiwan.

Syed Saddiq membuat permohonan itu bagi menghadiri majlis perkahwinan anak perempuan rakan karibnya di Singapura pada 18 Mei dan memenuhi jemputan oleh Pejabat Ekonomi dan Kebudayaan Taipei di Malaysia sebagai antara wakil negara melawat Taiwan pada 10 hingga 15 Jun ini.

Panel tiga hakim terdiri daripada Hakim Datuk Hadhariah Syed Ismail, Mohamed Zaini Mazlan dan Datuk Azmi Ariffin membenarkan permohonan Syed Saddiq selepas Timbalan Pendakwa Raya Mohd Afif Ali tidak membantah.

Hakim Hadhariah memerintahkan Syed Saddiq untuk mengembalikan pasportnya ke mahkamah pada atau sebelum 18 Jun.

Mahkamah juga membenarkan permohonan peguam mewakili Syed Saddiq, Datuk Hisyam Teh Poh Teik supaya mahkamah menyediakan dan mengeluarkan surat hari ini kepada Ketua Pengarah Imigresen bagi membolehkan anak guamnya melakukan perjalanan ke luar negara.

Pada 9 November tahun lepas, Syed Saddiq dihukum penjara tujuh tahun dengan dua sebatan serta denda RM10 juta oleh Mahkamah Tinggi di Kuala Lumpur selepas didapati bersalah atas empat pertuduhan bersubahat melakukan pecah amanah, penyelewengan dana dan pengubahan wang haram.

Beliau kemudian memfailkan rayuan kepada Mahkamah Rayuan pada hari yang sama.

Syed Saddiq, 31, yang merupakan Menteri Belia dan Sukan dari 2018 hingga 2020, didakwa bersubahat dengan bekas Penolong Bendahari Armada Rafiq Hakim Razali, yang diamanahkan dengan dana berjumlah RM1 juta, untuk melakukan pecah amanah dengan menyalahgunakan dana terbabit.

Kesalahan itu didakwa dilakukan di CIMB Bank Bhd, Menara CIMB KL Sentral, Jalan Stesen Sentral 2 di Kuala Lumpur pada 6 Mac 2020.

Bagi pertuduhan kedua, beliau didakwa menyalahgunakan RM120,000 daripada akaun Maybank Islamic Bhd milik Armada Bumi Bersatu Enterprise, dengan menyebabkan Rafiq Hakim melupuskan wang berkenaan.

Syed Saddiq juga berhadapan dua pertuduhan pengubahan wang haram, iaitu memindahkan wang masing-masing RM50,000 dipercayai merupakan hasil aktiviti haram, daripada akaunnya Maybank Islamic Bhd ke akaun Amanah Saham Bumiputera miliknya di sebuah bank di Jalan Persisiran Perling, Taman Perling, Johor Bahru pada 16 dan 19 Jun 2018.

Mahkamah Tinggi membenarkan permohonan Syed Saddiq untuk menangguhkan pelaksanaan hukuman sementara menunggu rayuan.Ia ditetapkan pada 12 Julai ini untuk pengurusan kes.– BERNAMA

Loading...
Terkini