comscore
Tumpuan :
Nasional

10 pintu masuk negara dipilih projek rintis SBA

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail (tiga dari kiri) bersama Pasukan Gerakan Am (PGA) selepas Majlis Penyerahan Pos Barisan Hadapan Briged Tenggara Pos Nibong, Tumpat. FOTO: NSTP

TUMPAT : Sebanyak 10 daripada 141 pintu masuk negara akan dipilih untuk pelaksanaan projek rintis agensi tunggal sempadan negara (SBA), bermula tahun depan, menurut Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail.

Katanya, pemilihan 10 pintu masuk negara itu dibuat berdasarkan beberapa kriteria termasuk kesibukan dan keunikan pintu sempadan terbabit.

“Sebagai contoh daripada 10 pintu masuk itu adalah Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Terminal 1 dan 2; Kompleks Imigresen, Kastam, Kuarantin dan Keselamatan (ICQS) Rantau Panjang, ICQ Johor serta di Sabah.

“Itu antara pintu masuk yang kita pilih kerana Johor dan KLIA terkenal dengan kesibukan, manakala di Rantau Panjang pula unik kerana sibuk pada waktu tertentu sahaja.

“Perbincangan terperinci berhubung projek rintis berkenaan sedang giat dijalankan dan dijangka awal tahun depan kita sudah dapat mulakannya,” katanya pada sidang media selepas Majlis Penyerahan Pos Barisan Hadapan Briged Tenggara Pos Nibong, hari ini.

Dalam pembentangan Belanjawan 2024 pada 13 Oktober lalu, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan penubuhan SBA sebagai sebahagian daripada inisiatif memperkukuh tahap kesiapsiagaan pertahanan dan keselamatan khususnya di pintu sempadan negara.

Mengulas lanjut, Saifuddin Nasution berkata, untuk SBA yang akan diketuai kementeriannya itu, beliau akan mengguna pakai penjawatan sedia ada.

“Kita akan mengutamakan penjawatan sedia ada dan sekiranya perlu sahaja, kita akan memohon penjawatan yang baharu.

“Malah, perbincangan mengenai jenama yang akan diguna pakai juga masih dibincangkan. Kita juga sedang merangka struktur organisasi dan akan berlaku penyerahan tugas selepas ini,” jelas beliau.

Loading...
Terkini