comscore
Tumpuan :
Nasional

2 pertubuhan kanser Gaza terima sumbangan AS$1 juta daripada Malaysia

Menteri Luar Datuk Seri Mohamad Hasan menyerahkan sumbangan kepada Pertubuhan Kebajikan Hashemite Jordan (JHCO) dan Pusat Kanser Raja Hussein (KHCC) ketika lawatan ke Jordan – Foto FB Menteri Luar

KUALA LUMPUR: Menteri Luar Datuk Seri Mohamad Hasan yang kini dalam rangka lawatan kerja ke Jordan mewakili rakyat Malaysia menyampaikan cek simbolik bernilai AS$1,000,000 kepada dua pertubuhan di Jordan bagi membantu rakyat Palestin di Gaza mendapatkan rawatan kanser.

Mohamad menerusi perkongsian di Facebooknya berkata, kedua-dua pertubuhan itu ialah Pertubuhan Kebajikan Hashemite Jordan (JHCO) dan Pusat Kanser Raja Hussein (KHCC) dan setiap pertubuhan menerima AS$500,000.

Katanya sumbangan itu adalah hasil solidariti dan keprihatinan rakyat Malaysia melalui sumbangan ke Akaun Amanah Kemanusiaan Rakyat Palestin (AAKRP).

“Malaysia komited untuk bekerjasama dengan JHCO dalam usaha menghulurkan bantuan kemanusiaan untuk rakyat Palestin, kini dan pada masa akan datang,” katanya.

Menurut Mohamad, dalam pertemuan dengan Setiausaha Agung JHCO Dr Hussein Mohammad Al-Shebli, beliau dimaklumkan bahawa JHCO menggunakan Jambatan Raja Hussein, satu-satunya laluan darat ke Gaza sejak penutupan pintu sempadan Rafah di Mesir pada 7 Mei, 2024.

Beliau berkata JHCO memainkan peranan penting dalam menguruskan penghantaran bantuan dari pelbagai organisasi antarabangsa dan negara penyumbang.

Menurut Mohamad, beliau turut singgah melawat pusat rawatan kanser KHCC dan disambut mesra oleh Pengerusi Pemegang Amanah Puteri Ghida Talal.

Hadir sama Ketua Pegawai Eksekutif Nisreen Qatamesh dan Pengarah Kutipan Sumbangan Abeer Al-Maghrabi.

Menurut beliau KHCC, yang ditubuhkan pada 1997, menyediakan rawatan kanser percuma dan penyelidikan bertaraf dunia. Pusat itu kini sedang merawat 300 pesakit kanser rakyat Palestin.

Mohamad memberitahu, JHCO dan KHCC sangat menghargai sumbangan yang diberikan rakyat Malaysia sebagai tanda solidariti dengan rakyat Palestin.

“KHCC juga berharap dapat menjalin kerjasama dengan Persatuan Kanser Negara (Malaysia) untuk memperkukuh usaha rawatan dan penyelidikan kanser di masa hadapan,” katanya.

Mohamad berada di Jordan untuk menghadiri Persidangan Peringkat Tinggi “Panggilan Untuk Bertindak: Respons Kemanusiaan Segera untuk Gaza” yang dianjurkan bersama oleh Raja Jordan, Raja Abdullah II, Presiden Mesir, Abdel Fattah al-Sisi, dan Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), António Guterres yang akan berlansung hari ini.-BERNAMA

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini