comscore
Tumpuan :
Nasional

231 stesen pengawasan pantau kualiti air di Johor

Pengerusi Kesihatan dan Alam Sekitar, Ling Tian Soon dan Pengarah Jabatan Alam Sekitar (JAS), Dr Mohd Famey Yusoff ketika meninjau pengambilan sampel pelepasan efluen di kawasan sistem pengolahan effluen perindustrian dalam Ops Gempur Raya di kawasan perindustrian sekitar Iskandar Puteri, Johor.-Foto NSTP

ISKANDAR PUTERI: Sebanyak 231 stesen pengawasan kualiti air sungai dipasang di seluruh Johor bagi mengenal pasti tahap kualiti air sekali gus memastikan insiden pencemaran seperti di Sungai Kim Kim, Pasir Gudang tidak berulang.

Pengerusi Kesihatan dan Alam Sekitar negeri Ling Tian Soon berkata stesen pengawasan tersebut dipasang di lokasi ‘hotspot’ meliputi 227 stesen manual dan empat stesen automatik.

“Seperti sedia maklum terdapat 14 sungai di Johor yang tercemar, justeru Jabatan Alam Sekitar (JAS) Johor telah mengambil inisiatif untuk meningkatkan kualiti air di sungai berkenaan.

“Kita ambil sampel di semua stesen tersebut untuk pantau kualiti air sungai. Kita juga sedang berusaha untuk tambah lagi jumlah stesen pengawasan, selain membuat ujian sampel secara lebih kerap bagi memastikan kualiti air terjamin,” katanya kepada pemberita selepas meninjau satu daripada lokasi Ops Gempur Raya di sebuah kawasan perindustrian di sini hari ini.

Pencemaran Sungai Kim Kim menjejaskan kesihatan lebih 2,000 orang awam dan menyebabkan 111 sekolah di Pasir Gudang diarah ditutup susulan pembuangan sisa toksik di sungai berkenaan pada 7 Mac 2019.

Mengenai Ops Gempur Raya, Ling berkata menerusi operasi yang dijalankan sejak Isnin lepas itu JAS Johor telah mengeluarkan 30 syor kompaun terhadap premis yang dikenal pasti berisiko tinggi mencemarkan alam sekitar dengan anggaran setiap kompaun bernilai RM2,000.

“Operasi ini menunjukkan keseriusan JAS Johor dan kerajaan negeri dalam membendung kes pencemaran alam sekitar khususnya ketika musim perayaan,” katanya.

Sementara itu, beliau turut menasihati orang ramai supaya berwaspada dengan pengambilan makanan kupang susulan dakwaan berlaku kes keracunan makanan akibat makanan laut itu di Port Dickson, Negeri Sembilan baru-baru ini.

“Di Johor kami belum ada terima laporan tentang keracunan akibat kupang, tetapi disebabkan lokasinya agak dekat jadi pengguna perlu berhati-hati. Periksa warna dan bau terdahulu sebelum memakannya,” katanya.

Sebelum ini, Jabatan Perikanan Negeri Sembilan dilapor mengambil sampel kupang dan air di perairan Port Dickson selepas menerima laporan daripada Hospital Port Dickson mengenai beberapa individu mengalami keracunan makanan disyaki disebabkan memakan kupang dan kerang di lokasi tersebut.

— BERNAMA

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini