comscore
Tumpuan :
Nasional

3 sekeluarga tinggal sehelai sepinggang, rumah hangus dalam kebakaran 

KUANTAN: “Saya amat sedih apabila enam kucing kesayangan dalam sangkar di bahagian dapur tidak dapat diselamatkan,” kata warga emas, Asmah Utih, 67.

Dalam kebakaran di Blok 13 Felda Bukit Kuantan, dekat sini, yang berlaku kira-kira 11.30 malam kelmarin menyebabkan hampir keseluruhan kediaman yang dihuni tiga sekeluarga itu hangus.

Menurut Asmah, ketika kejadian dia dan anaknya, Wan Zariah Wan Ismail, 51, serta menantunya, Mat Yamin Azit, 50, tiada di rumah kerana keluar ke rumah anak lain di Felda Bukit Goh, di sini, kira-kira 8 malam kelmarin.

Katanya, Wan Zariah dan menantu pula pergi ke warung mereka di Tanjung Pasir, dekat sini, bagi menyediakan persiapan perniagaan yang diusahakan.

“Saya tinggal sehelai sepinggang apabila semua pakaian dan barangan musnah terbakar. Turut hangus wang tunai RM6,000 untuk membeli baja tanaman kelapa sawit diusahakan.

“Rumah yang dihuni sejak 1974 kini musnah dalam sekelip mata, tidak dapat saya ungkap dengan kata-kata betapa sedih dan sayunya apabila melihat rumah yang dibina hasil jual buah kelapa sawit kini rentung,” katanya.

Katanya, duit boleh diganti tetapi nyawa enam kucing kesayangannya tidak dapat dikembalikan.

“Tidak mungkin saya dapat melupakan kemanjaan haiwan peliharaan itu yang menjadi teman hidup setiap hari,” katanya.

Warga emas, Asmah Utih (kiri) bersama anak, Wan Zariah Wan Ismail dan menantunya, Mat Yamin Azit melihat rumah mereka yang musnah dalam kebakaran malam kelmarin. – FOTO: NSTP

Sementara itu, Mat Yamin berkata, dia sekeluarga reda dengan apa yang berlaku dan menganggap kehilangan tempat mereka berteduh sebagai ujian apabila semua harta benda musnah dalam sekelip mata.

“Kerugian keseluruhan kira-kira RM250,000 apabila semua harta benda kami sekeluarga musnah. Turut terbakar motosikal Honda 150cc dan mesin potong rumput selain wang tunai hasil perniagaan lebih RM5,000 juga hangus.

“Walaupun kehilangan harta benda, dia bersyukur kerana kebakaran yang berlaku tidak mengundang kejadian tidak diingini berlaku. Perkara buruk mungkin berlaku sekiranya ibu mentua berada di rumah ketika kejadian,” katanya.

Loading...
Terkini