comscore
Tumpuan :
Nasional

 32 pelajar keracunan selepas nikmati ayam masak lemak cili padi

Foto hiasan

MELAKA: Masakan ayam masak lemak cili padi disyaki penyebab 32 pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tinggi Perempuan Melaka menerima rawatan apabila mengalami simptom keracunan makanan, sejak awal pagi semalam.

Exco Kesihatan, Sumber Manusia dan Perpaduan Melaka Ngwe Hee Sem berkata kesemua pelajar itu mengalami sakit perut, cirit-birit dan muntah sebelum dibawa ke klinik kesihatan bagi mendapatkan rawatan.

Beliau berkata simptom itu mula dialami pelajar pada pagi Isnin dan disyaki daripada masakan ayam masak lemak cili padi yang dimakan mereka pada malam Ahad.

“Bagaimanapun tiada yang dirujuk ke hospital, kesemua mereka yang mengalami gejala keracunan makanan hanya dirawat sebagai pesakit luar di Klinik Kesihatan Peringgit.

“Pelajar mendakwa ketika menikmati hidangan itu terdapat perubahan fizikal pada ayam malah rasanya juga agak pelik.

Namun selepas itu mereka mula mengalami gejala keracunan makanan sebelum dibawa mendapatkan rawatan,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media di Persidangan Kedua, Penggal Kedua, Dewan Undangan Negeri MelakaKe-15, yang turut dihadiri Pengarah Kesihatan Melaka Datuk Dr Rusdi Abd Rahman, di Ayer Keroh, hari ini.

Mengulas lanjut Hee Sem berkata susulan itu dapur asrama terbabit diarahkan tutup di bawah Akta Kawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342).

“Dapur asrama itu sudah diarahkan tutup selama 14 hari bermula semalam.

“Malah Jabatan Kesihatan Negeri (JKN) juga sudah meminta Pejabat Kesihatan Daerah (PKD) Melaka Tengah untuk melakukan siasatan lanjut bagi mengetahui punca sebenar berlakunya keracunan makanan itu,” katanya.

Sementara itu, beliau berkata, sehingga 31 Julai tahun ini terdapat lapan wabak keracunan makanan dilaporkan di seluruh Melaka dan lima daripada jumlah itu membabitkan kejadian di sekolah.

Loading...
Terkini