comscore
Tumpuan :
Nasional

Adik Zayn Rayyan ditempatkan di Institusi Kebajikan selama 2 bulan

 

Zayn Rayyan Abdul Matiin. -FOTO arkib NSTP

KUALA LUMPUR: Adik kepada kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Matiin akan ditempatkan di Institusi Kebajikan selama dua bulan.

Ia selepas Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) mendapat Perintah Jagaan Sementara mengikut Seksyen 25(2), Akta Kanak-kanak 2001 dari Mahkamah Majistret Shah Alam, hari ini.

Pengarah JKM Selangor, Azmir Kassim berkata, kanak-kanak itu akan ditempatkan di Institusi Kebajikan bagi tempoh dua bulan sementara penyediaan laporan siasatan Orang Yang Layak dan Sesuai lengkap.

“JKM akan menentukan dalam siasatan nanti sama ada Orang Yang Layak dan Sesuai untuk menjaga selepas selesai siasatan,”katanya ketika dihubungi Harian Metro, hari ini.

Terdahulu, JKM mengesahkan kanak-kanak berkenaan kini berada dalam jagaan JKM Selangor.

Difahamkan JKM Selangor datang ke rumah keluarga ibu bapa Zayn Rayyan di Puncak Bestari sebelum kanak-kanak lelaki itu dibawa ke hospital untuk pemeriksaan.

Terdapat keperluan untuk JKM mengambil kanak-kanak terbabit susulan pendakwaan ibu bapanya di mahkamah semalam.

Terdahulu ibu dan bapa kepada Zayn Rayyan didakwa di Mahkamah Sesyen atas tuduhan pengabaian dengan kemungkinan boleh menyebabkan kecederaan ke atas kanak-kanak itu, tahun lalu.

Zaim Ikhwan Zahari dan Ismanira Abdul Manaf mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan dibacakan di hadapan Hakim Dr Syahliza Warnoh.

Mengikut pertuduhan, pasangan suami isteri berusia 29 tahun itu didakwa bersama-sama sebagai orang yang mempunyai pemeliharaan terhadap anak mereka, Zayn Rayyan, 6, mengabaikannya dengan cara yang mungkin menyebabkan kecederaan fizikal.

Loading...
Terkini