comscore
Tumpuan :
Nasional

Agong, Raja Permaisuri berkenan tunai solat sunat Aidilfitri di surau utama Istana Negara

Foto: Facebook Sultan Ibrahim Sultan Iskandar

KUALA LUMPUR: Yang di-Pertuan Agong Sultan Ibrahim dan Raja Permaisuri Agong Raja Zarith Sofiah berkenan berangkat menunaikan solat sunat Aidilfitri di surau utama Istana Negara di sini hari ini.

Keberangkatan tiba Sultan Ibrahim dan Raja Zarith Sofiah pada jam 8.23 pagi diiringi Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Jemaah Menteri.

Foto: Facebook Sultan Ibrahim Sultan Iskandar

Solat sunat Aidilfitri berkenaan dipimpin Pegawai Agama Istana Negara , Datuk Munir Md Salleh.

Ini kali pertama Seri Paduka Baginda menunaikan solat sunat Aidilfitri di Istana Negara selepas melafaz sumpah memegang jawatan sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-17 pada 31 Januari lepas.

Khutbah Aidilfitri bertajuk ‘Hakikat Kemenangan’ dibacakan Munir antaranya menyeru umat Islam agar memanfaatkan keberkatan Aidilfitri untuk memperbaiki hubungan persaudaraan sesama anggota masyarakat.

Selain itu, hari raya juga merupakan peluang terbaik untuk memperbaiki hubungan sesama umat Islam dan meninggalkan budaya label-melabel, caci-mencaci dan tuduh-menuduh sesama sendiri.

“Hakikatnya kita semua bersaudara. Terkadang dipecahkan oleh hal-hal yang sangat remeh namun membawa kesan berpanjangan. Maka berusahalah memperbaiki hubungan sesama umat Islam atau kita  berusaha menjadi pendamai kepada umat Islam yang berselisih,” katanya.

Foto: Facebook Sultan Ibrahim Sultan Iskandar

Selepas selesai solat sunat itu, Seri Paduka Baginda bersalaman dengan jemaah yang hadir.

Solat berkenaan disertai kira-kira 200 jemaah.

Sultan Ibrahim dan Raja Zarith Sofiah kemudian berkenan bersalaman dengan hadirin yang  berangkat ke Majlis Ramah Mesra Hari Raya Aidilfitri bersama Perdana Menteri, Anggota Jemaah Menteri, Timbalan-timbalan Menteri dan Dif Kenamaan.- BERNAMA

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini