comscore
Tumpuan :
Nasional

Ajaran Mhd Mohib Khouli Nazem sesat, bercanggah akidah Islam

Jawatankuasa Fatwa Terengganu memutuskan bahawa ajaran Mhd Mohib Khouli Nazem adalah sesat dan bercanggah dengan akidah Islam

KUALA TERENGGANU: Jawatankuasa Fatwa Terengganu memutuskan bahawa ajaran Mhd Mohib Khouli Nazem adalah sesat dan bercanggah dengan akidah Islam.

Mufti Terengganu, Datuk Dr Mohamad Sabri Haron, berkata Pentadbiran Hal Ehwal Agama Islam negeri melalui Jawatankuasa Fatwa atas perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengeluarkan fatwa bahawa ajaran Mhd Mohib Khouli Nazem adalah sesat.

Beliau berkata, Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Negeri Terengganu kali Ke-15 yang bersidang pada 30 Ogos lalu juga memutuskan bahawa ajaran itu berlaku percanggahan dengan tonggak akidah Islam, al- Asya’irah dan al-Matrudiyyah.

“Ajaran Mhd Mohib Khouli Nazem diwartakan menerusi Warta Kerajaan pada 16 November 2023 (Khamis) yang mana ajaran Mhd Mohib Khouli Nazem difatwakan sesat lagi menyesatkan dan bercanggah dengan tonggak akidah Islam yang diyakini oleh ulama al- Asya’irah dan al-Matrudiyyah.

“Ciri-ciri penyelewengan ajaran Mhd Mohib Khouli Nazem termasuklah mendakwa bahawa Allah SWT Maha Berkuasa terhadap segala sesuatu dan oleh sebab itu, jika Allah SWT menghendaki mengadakan anak untuk diriNya, Dia Maha Berkuasa menciptanya.

“Dakwaan ini merosakkan pegangan akidah masyarakat Islam kerana memahami bahawa Allah SWT harus mempunyai anak, sedangkan jelas Allah SWT mustahil mempunyai anak,” katanya menerusi kenyataan di sini.

Beliau berkata, dakwaan ini merosakkan pegangan akidah masyarakat Islam kerana memahami seolah-olah Allah SWT mempunyai sifat dan jisim yang sama seperti makhluk.

Mohamad Sabri berkata, jika solat Jumaat di belakang imam yang bermazhab al-Asya’irah, maka solatnya hendaklah diulang dengan solat Zohor.

Katanya lagi, mana-mana orang Islam yang mengamalkan sebarang ajaran yang berkaitan dengan Mhd Mohib Khouli Nazem adalah haram.

“Ajaran Mhd Mohib Khouli Nazem adalah fahaman ektremis agama atau golongan pelampau (ghuluw) yang boleh mengancam keselamatan negara.

“Apa-apa publisiti, pengajaran atau penyiaran sama ada dalam bentuk bersemuka, atau melalui media sosial atau dalam apa-apa bentuk yang berkaitan dengan Mhd Mohib Khouli Nazem adalah tidak dibenarkan dan hendaklah disekat,” katanya.

| ARTIKEL BERKAITAN

Loading...
Terkini