comscore
Tumpuan :
Nasional

Aktiviti 4×4 jejas jalan perhubungan masyarakat Orang Asli Gua Musang

Keadaan jalan rosak teruk dalam misi penghantaran bantuan makanan bersama Jabatan Kemajuan Orang Asli baru-baru ini. – Foto NSTP

GUA MUSANG: Hampir 1,000 penduduk Pos Bihai berharap aktiviti pacuan empat roda (4×4) di kawasan berkenaan dihentikan terutama pada musim tengkujuh berikutan kegiatan itu menyebabkan jalan ke pos berkenaan rosak teruk.

Penduduk mendakwa aktiviti itu merosakkan satu-satunya jalan perhubungan ke perkampungan mereka sehingga sukar untuk keluar membeli barangan keperluan.

Apek Asud, 39 berkata, jalan terbabit dalam usaha dibaiki dan dinaiki taraf, namun aktiviti lasak menyebabkan jalan kembali rosak.

Katanya, apabila hujan, jalan akan rosak teruk sehingga tidak boleh dilalui penduduk untuk keluar ke bandar.

“Keadaan ini merisaukan kami tambahan pula tidak lama lagi musim hujan, jadi semakin sukar untuk kami keluar kerana jalan rosak.

“Kami hanya menggunakan motosikal untuk keluar dan masuk bagi mendapatkan barangan makanan. Apabila jalan rosak ada kalanya kami terpaksa bermalam dalam hutan untuk keluar dan masuk,” katanya ketika ditemui, di sini.

Apek berkata, walaupun kumpulan peminat aktiviti 4×4 ada memberikan bantuan kepada penduduk, ia tidak berbaloi apabila penduduk terpaksa berhadapan dengan jalan rosak teruk dan merisikokan nyawa apabila terpaksa bermalam dalam hutan.

“Kasihanilah kami di sini. Kami perlu keluar membeli makanan dan musim tengkujuh akan datang tidak lama lagi.

“Keadaan sekarang susah untuk kami keluar dan masuk ke penempatan di tambah pula dengan harimau berkeliaran di kawasan kampung,” katanya.

Bagi penghulu Tendrik, Pos Bihai, Alang Segan, dia berharap tiada lagi aktiviti 4×4 ke kawasan perkampungan itu yang juga menjadi laluan utama untuk ke Pos Belatim dan Pos Balar.

“Jika betul ada keperluan, bolehlah masuk dan tak perlulah sehingga 30 hingga 40 kenderaan masuk serentak kerana ia akan merosakkan jalan.

“Saya harap aktiviti ini dapatlah dihentikan atau ditangguhkan buat sementara waktu sehingga masalah jalan selesai. Kami pun ingin menggunakan jalan yang selesa untuk keluar masuk.

“Kalau musim kemarau dan jalan tidak rosak, hanya satu jam lebih sahaja masa diambil untuk ke bandar Gua Musang dengan menggunakan motosikal,” katanya.

Loading...
Terkini