comscore
Tumpuan :
Nasional

Anwar arah pemberian peruntukan segera RM20 juta pembelian pam air di Kelantan

KOTA BHARU: Datuk Seri Anwar Ibrahim mengarahkan supaya pembelian 20 unit pam air membabitkan nilai RM20 juta untuk kegunaan di Kelantan disegerakan.

Perdana Menteri berkata, ia berikutan Kelantan kini berdepan masalah musim kemarau berpanjangan sehingga memerlukan tindakan segera.

Katanya, paip di sungai Kelantan yang disediakan Lembaga Kemajuan Pertanian Kemubu (KADA) tidak mencukupi memandangkan paras air yang semakin menurun akibat kemarau berpanjangan.

“Menteri Besar (Datuk Mohd Nassuruddin Daud) mencadangkan supaya Kerajaan Pusat menyediakan belanja untuk membeli paip baharu supaya ia boleh menyedut air untuk kegunaan rakyat dan pertanian.

“Justeru, saya memberi arahan supaya diberikan peruntukan segera RM20 juta kepada Kelantan untuk pembelian pam air,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam ucapan Majlis Sambutan Aidilfitri Madani 2024 bersama Perdana Menteri di perkarangan Pusat Transformasi Luar Bandar (RTC), Tunjong di sini, hari ini.

Yang turut hadir, Menteri Sumber Asli dan Kelestarian Alam, Nik Nazmi Nik Ahmad dan Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan Datuk Seri Mohamad Sabu.

Perdana Menteri berkata, beliau turut bersetuju dengan Menteri Besar Kelantan yang ketepikan perbezaan politik.

“Tidak benar sama sekali kita mengabaikan mana-mana negeri kerana tahun lalu saya berikan jumlah peruntukan yang banyak untuk projek tebatan banjir, bekalan air dan sebagainya.

“Saya juga memberi perhatian dalam pendidikan Islam di Kelantan dan kita akan membina maahad tahfiz yang baru. Saya akan lakukan sebaiknya supaya Kelantan dapat membangunbersama negeri lain.

“Pergeseran politik yang berterusan tidak akan menguntungkan rakyat. Saya akan pastikan semua rakyat termasuk Kelantan dapat manfaat daripada apa yang kita lakukan,” katanya.

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini