comscore
Tumpuan :
Nasional

Anwar dihadiahkan potret misi Ops Jerebu 1997

IPOH: Misi memadam kebakaran rentas sempadan, Ops Jerebu selama 25 hari yang membabitkan 1,200 anggota bomba pada 27 tahun lampau, diabadikan dalam bentuk potret dihadiahkan kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim, individu penting dalam menjayakan tugasan itu pada 1997.

Potret berkenaan dihadiahkan kepada Perdana Menteri yang hadir merasmikan Sambutan Hari Anggota Bomba Sedunia 2024 (SHAB 2024) Peringkat Kebangsaan di Tambun, di sini hari ini.

Pada 1997, ketika Anwar menggalas tanggungjawab sebagai Timbalan Perdana Menteri, jerebu teruk melanda rantau ini selama tiga bulan yang turut menyebabkan Malaysia menanggung kerugian dilaporkan sekitar RM901 juta, terutama dalam sektor pelancongan.

Beberapa punca jerebu yang dikenal pasti ialah pembakaran terbuka berkaitan pertanian dari negara jiran, pembakaran hutan serta pembebasan asap oleh kilang dan kenderaan.

Terdahulu, ketibaan Anwar yang juga Ahli Parlimen Tambun pada jam 9 pagi disambut Menteri Besar Perak, Datuk Seri Saarani Mohamad serta Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Nga Kor Ming.

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini