comscore
Tumpuan :
Nasional

Bekas pensyarah undang-undang UniSHAMS saman pihak universiti RM5 juta

Bekas pensyarah undang-undang UniSHAMS, Nor Azmawati Abdul Aziz memfailkan saman RM5 juta berhubung pemecatan yang didakwa dilakukan secara tidak sah oleh UniSHAMS kerana dia membangkitkan kebimbangan mengenai dakwaan insiden kebocoran kertas peperiksaan. – FOTO: NSTP

ALOR SETAR: Bekas pensyarah undang-undang Universiti Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah (UniSHAMS) memfailkan saman RM5 juta terhadap pemecatan yang didakwa dilakukan secara tidak sah universiti itu kononnya kerana dia membangkitkan kebimbangan mengenai dakwaan insiden kebocoran kertas peperiksaan.

Dalam samannya, plaintif Nor Azmawati Abdul Aziz menamakan 10 pihak antaranya UniSHAMS Sdn Bhd, bekas Naib Canselor UniSHAMS, Prof Dato Dr Asmadi Mohamed Naim dan lapan lagi pegawai UniSHAMS.

Saman itu membabitkan tuntutan ganti rugi am, teruk dan teladan.

Nor Azmawati mendakwa kontrak pekerjaannya tidak diperbaharui oleh pihak universiti selepas dia membangkitkan isu mengenai ketidakjujuran akademik berhubung dakwaan kebocoran soalan peperiksaan akhir melalui platform media sosial.

Menurut pernyataan tuntutan, terdapat kebocoran soalan peperiksaan akhir di mana sampel soalan dikongsi bersama pelajar oleh pensyarah lain di Fakulti Syariah dan Undang-undang universiti itu pada 6 Disember 2023.

Nor Azmawati mendakwa dia kemudian melaporkan perkara itu kepada pihak universiti.

Bagaimanapun, dia mendakwa pada tarikh peperiksaan 16 Disember 2023, soalan bocor masih sama dengan soalan yang dicetak pada kertas peperiksaan.

Ekoran kejadian itu, Nor Azmawati mendakwa pihak universiti secara tidak langsung menggambarkan dirinya secara negatif dan memilih untuk tidak memperbaharui kontrak pekerjaannya.

Peguam Jasni Mahamad yang mewakili plaintif mendakwa anak guamnya telah berusaha untuk menangani perkara itu tetapi pihak universiti tetap berdiam diri, mendorongnya untuk memfailkan saman undang-undang.

“Tiada tanda-tanda penyiasatan bersama oleh pihak universiti terhadap pelanggaran serius yang melibatkan penyalahgunaan maklumat sulit universiti.”

“Pihak universiti gagal bertindak terhadap pihak yang bertanggungjawab berhubung kebocoran itu malah meneruskan dengan set soalan kedua, yang turut dibocorkan,” katanya kepada New Straits Times.

Jasni juga mendakwa tiada tindakan sewajarnya diambil oleh pihak universiti untuk menyiasat individu yang bertanggungjawab membocorkan soalan tersebut.

Perkara itu, katanya telah mencemarkan integriti anak guamnya dan menggambarkannya sebagai seorang yang tidak amanah dan terlibat dalam kegiatan terlarang.

“Berdasarkan perkara ini, anak guam kami telah memfailkan dua laporan polis untuk melindungi dirinya daripada spekulasi atau tuduhan tidak berasas,” tambahnya.

Jelasnya, Nor Azmawati melahirkan kegusaran peribadinya berhubung perkara itu kerana ia membabitkan integriti institusi pengajian tinggi milik kerajaan.

Nor Azmawati berkata pelajar yang menghadapi tekanan emosi akibat isu itu turut terjejas.

“Dan saya amat tertekan kerana ini melibatkan subjek pendidikan undang-undang, dalam kuliah undang-undang, kami mempersoalkan, di mana integriti?” tambahnya.

Sementara itu, sebagai maklum balas Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Akademik dan Antarabangsa) UniSHAMS, Prof Madya Dr Muhammad Nasri Md Hussain mengesahkan kontrak Nor Azmawati tidak diperbaharui.

Bagaimanapun, beliau mendakwa keputusan untuk tidak memperbaharui kontrak Nor Azmawati tiada kaitan dengan insiden kebocoran kertas peperiksaan.

Beliau berkata pembaharuan kontrak Nor Azmawati tidak boleh dipertimbangkan kerana pejabat dekan tidak mengesahkan pelantikannya semula.

“Keputusan untuk tidak mempertimbangkan pelantikan baharu adalah kerana kekurangan sokongan daripada dekan, dan ini berlaku sebelum kes kebocoran soalan berlaku,” katanya ketika dihubungi.

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini