comscore
Tumpuan :
Nasional

Beralih sokongan: SPRM akan panggil 4 MP BERSATU 

JAKARTA: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) akan menjalankan siasatan telus berhubung tindakan empat Ahli Parlimen BERSATU yang mengisytiharkan sokongan kepada kerajaan pimpinan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Ketua Pesuruhjaya SPRM, Tan Sri Azam Baki berkata pihaknya juga akan menyiasat secara teliti bagi memastikan kesahihan dakwaan wujud unsur habuan dan ugutan di sebalik peralihan sokongan itu.

Empat Ahli Parlimen BERSATU yang kini menyokong pimpinan Perdana Menteri adalah Ahli Parlimen Kuala Kangsar, Datuk Iskandar Dzulkarnain Abdul Khalid, Datuk Suhaili Abdul Rahman (Labuan), Mohd Azizi Abu Naim (Gua Musang) dan Ahli Parlimen Jeli, Zahari Kechik.

Kesemua mereka menolak dakwaan BERSATU kononnya mereka ditawarkan habuan atau diugut untuk menyokong Perdana Menteri.

Dakwaan itu turut dinafikan pemimpin kerajaan.

Bagaimanapun, Ahli Parlimen Machang yang juga Ketua Sayap Pemuda Armada, Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad membuat laporan polis yang mengetengahkan dakwaan berkenaan.

”Report dah buat dan polis dah inform by polis laporan berkaitan itu akan diserahkan kepada SPRM kerana unsur itu rasuah samada berlaku atau tidak, kita siasat. Kita siasat at every corner termasuk kes dulu di mana ada mp dahulu dikatakan melompat so kalau siasat semua sekali dan keadilan semua buat masa ini, kita tunggu laporan ni sampai hari ni dan arahkan siasatan terbuka dijalankan dalam tempoh terdekat,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyampaikan ucaptama Persidangan Antirasuah Sedunia (WACC) 2023 di sini, hari ini.

Azam turut ditanya sama ada SPRM akan turut menyiasat Ahli Parlimen yang dikaitkan dengan langkah Sheraton pada 2020 yang diselubungi dakwaan ahli politik ditawarkan pelbagai habuan.

Episod itu menyaksikan sejumlah Ahli Parlimen lompat parti, sekali gus menumbangkan kerajaan Pakatan Harapan untuk diganti dengan Perikatan Nasional dengan Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Perdana Menteri pada 2020.

”Saya tak tolak kemungkinan saya akan minta pegawai panggil mana yang perlu,” ujarnya.

| ARTIKEL BERKAITAN

Loading...
Terkini