comscore
Tumpuan :
Nasional

[VIDEO] ‘Budak kontena’ bernama Fahim, tiada unsur pemerdagangan manusia – KDN

 

JOHOR BAHRU: Tiada unsur jenayah pemerdagangan manusia membabitkan penemuan kanak-kanak lelaki warga asing yang dalam kontena di Pelabuhan Barat, Pelabuhan Klang, Selangor malam tadi.

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata, kanak-kanak lelaki dikenali sebagai Fahim itu ditemui dalam sebuah kontena yang dibawa kapal dari Bangladesh.

Katanya, laporan polis sudah dibuat dan siasatan juga sudah dijalankan.

Kanak-kanak lelaki dikenali sebagai Fahim itu ditemui dalam sebuah kontena yang dibawa kapal dari Bangladesh.

“Bila kapal itu tiba di Pelabuhan Klang, kontena diturunkan dan dalam satu daripada kontena, kanak-kanak berkenaan yang dikenali sebagai Fahim ditemui.

“Hanya dia yang ditemui. Jadi laporan polis dibuat, disiasat dan dia dibawa untuk pemeriksaan kesihatan. Kebetulan kanak-kanak ini demam,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas lawatan kerja dan mempengerusikan Mesyuarat Jawatankausa Penyelarasan menangani Kesesakan di Tambak Johor di Bangunan Sultan Iskandar (BSI) di sini, hari ini.

“Kemudian, proses untuk menghantarnya pulang akan dibuat mengikut saluran undang-undang.

“Kita tidak buat kesimpulan kepada aspek pemerdagangan manusia lagi kerana siasatan awal mendapati dia masuk (kontena), kemudian tertidur dan sampai di sini. Jadi, pihak berkuasa sudah buat siasatan, pastikan dia sihat dan kemudian proses penghantaran pulang. Satu sahaja,” katanya lagi.

Malam tadi, seorang kanak-kanak lelaki warga Bangladesh ditemui dalam kontena yang baru tiba di Pelabuhan Barat (Westport), Pelabuhan Klang.

Kapal berkenaan dilaporkan berlepas dari sebuah pelabuhan di Bangladesh pada 13 Januari lalu.

Video penemuan kanak-kanak ini tular di media sosial. Kanak-kank berkenaan terkunci dalam kontena berkenaan selama enam hari.

Kandungan video berdurasi 56 saat itu memaparkan kanak-kanak berkenaan dalam keadaan lemah tidak bermaya keluar daripada kontena sebaik pintunya dibuka oleh anggota polis bantuan pelabuhan berkenaan.

Berdasarkan maklumat daripada sumber, seorang daripada kakitangan pelabuhan dikatakan terdengar bunyi ketukan daripada dalam kontena itu.

Siasatan awal juga mendapati, kanak-kanak itu tertidur di dalam kontena dan tidak menyedari ia diangkut ke dalam kapal sebelum berlepas dari pelabuhan. – HARIAN METRO

Loading...
Terkini