comscore
Tumpuan :
Nasional

[VIDEO] ‘Dadah RM1.2 juta dipercayai untuk jualan kepada pelajar kolej terkandas di KLIA’

 

SEPANG: Cubaan menyeludup masuk dadah jenis ketamine seberat 20.14 kilogram bernilai RM1.2 juta berjaya digagalkan Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) di Pusat Mel dan Kurier Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada 28 Ogos lalu.

Timbalan Ketua Pengarah Kastam (Penguatkuasaan dan Pematuhan), Datuk Sazali Mohamad berkata, pemeriksaan mesin pengimbas terhadap satu kotak yang diikrar sebagai bahan farmaseutikal sebelum menjumpai 20 bungkusan plastik foil aluminium mengandungi serbuk kristal disyaki dadah jenis ketamine.

Timbalan Ketua Pengarah Kastam (Penguatkuasaan & Pematuhan), Datuk Sazali Mohamad (dua kanan) menunjukan dadah jenis ketamine yang bernilai RM1.2 juta ketika sidang media di Sepang. – FOTO: NSTP

Beliau berkata, siasatan mendapati parcel itu dihantar dari sebuah negara di Asia Tengah untuk dihantar ke sebuah lokasi di Nilai, Negeri Sembilan.

Katanya, modus operandi sindiket adalah dengan menyembunyikan dadah berkenaan di dalam plastik ‘aluminium foil’ dan menggunakan alamat palsu berdekatan dengan sebuah kolej swasta bagi mengaburi pihak berkuasa.

“JKDM tidak menolak kemungkinan dadah itu adalah untuk dijual dan diedarkan kepada pelajar kolej berkenaan,” katanya pada sidang media di Kompleks Kastam KLIA hari ini.

Yang turut hadir Pengarah Operasi Penguatkuasaan Kastam Zon Tengah, Wong Pun Sian.

Sazali berkata, setakat ini tiada tangkapan dibuat, namun JKDM sedang menjalankan siasatan bagi mengesan dalang sindiket berkenaan.

Menurutnya, sejak awal tahun ini hingga 31 Ogos, JKDM mematahkan 74 kes dadah di KLIA dengan jumlah keseluruhan RM13.4 juta.

Katanya, daripada jumlah itu 71 kes terdiri rampasan kurier, dua kes membabitkan penumpang manakala satu kes untuk dieksport.

“Antara jenis dadah dirampas ialah methamphetamine, kokain, heroin, eramin, ecstacy dan ganja,” katanya.

Loading...
Terkini