comscore
Tumpuan :
Nasional

‘DS’ media sosial: Bagaimana kewaspadaan ibu bapa dan kesedaran masyarakat?

 

KUALA LUMPUR: Pendedahan baru-baru ini mengenai kes jenayah seksual melibatkan rakaman haram dan penjualan video eksplisit di media sosial telah mengejutkan seluruh Malaysia. Insiden ini telah menekankan keperluan untuk meningkatkan kesedaran dalam kalangan ibu bapa dan masyarakat umum mengenai ‘DS’ (dark side atau sisi gelap) media sosial.

Kemudahan kandungan eksplisit sedemikian diedarkan di platform media sosial menimbulkan persoalan tentang keberkesanan langkah pencegahan sedia ada.

Insiden itu berfungsi sebagai peringatan yang jelas bahawa dunia digital boleh menyimpan bahaya yang memerlukan pendekatan yang lebih komprehensif untuk keselamatan dalam talian.

Tindakan undang-undang terhadap jenayah ini adalah penting, dan polis sedang menyiasat perkara itu dengan teliti di bawah pelbagai seksyen Kanun Keseksaan dan Akta Komunikasi Multimedia 1998.

Bagaimanapun, menangani puncanya memerlukan kempen kesedaran masyarakat yang lebih meluas.

Platform media sosial memainkan peranan penting dalam kehidupan seharian kita, menghubungkan orang ramai dan membolehkan pertukaran maklumat. Walau bagaimanapun, penyalahgunaan platform ini untuk aktiviti jenayah menggariskan keperluan mendesak untuk peraturan dan mekanisme penguatkuasaan yang lebih teguh.

Peranan ibu bapa dalam mendidik anak-anak tentang penggunaan media sosial yang bertanggungjawab tidak boleh dipertikaikan. Perbualan terbuka tentang keselamatan dalam talian, privasi dan potensi risiko yang berkaitan dengan perkongsian maklumat peribadi adalah penting.

Program literasi digital harus dimasukkan ke dalam kurikulum sekolah untuk melengkapkan generasi muda dengan pengetahuan dan kemahiran yang diperlukan untuk mengemudi dunia dalam talian dengan selamat.

Selain langkah undang-undang, terdapat keperluan untuk inisiatif pendidikan yang memperkasakan individu untuk menavigasi landskap digital dengan selamat.

Ini termasuk memahami tetapan privasi, mengiktiraf risiko dalam talian dan memupuk budaya saling menghormati dalam alam digital.

Ia juga adalah peluang untuk masyarakat untuk menyokong secara kolektif ruang digital yang mengutamakan keselamatan, etika dan penggunaan yang bertanggungjawab, sejajar dengan nilai integriti dan rasa hormat yang dijunjung oleh masyarakat Malaysia.

*Artikel ini ditulis oleh Dr Azian Binti Muhamad Adzmi, Pensyarah (Program Sarjana), Pusat Pengajian Media dan Komunikasi, Taylor’s University

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini