comscore
Tumpuan :
Nasional

Dua lagi kakitangan perubatan hospital ditahan terima rasuah

Foto: NSTP

SEREMBAN: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Negeri Sembilan menahan dua lagi kakitangan perubatan awam kerana disyaki meminta dan menerima wang rasuah sebanyak kira-kira RM3,500.

Perbuatan itu dipercayai sebagai balasan menawarkan kerja pengurusan mayat bukan Islam di sebuah hospital di negeri ini.

Sumber berkata, kedua-dua suspek lelaki masing-masing berusia dalam lingkungan 30an dan 40an dipercayai ditahan kira-kira jam 2.30 petang tadi di pejabat SPRM Negeri Sembilan hasil susulan penahanan empat kakitangan hospital berkenaan pada Isnin lalu.

“Kedua-dua suspek dipercayai menerima wang rasuah daripada dua syarikat yang sama antara tahun 2021 dan 2022 yang membabitkan 12 transaksi bank berjumlah RM3,500,” katanya.

Isnin lalu, SPRM menahan empat kakitangan perubatan awam kerana disyaki meminta dan menerima rasuah kira-kira RM100 hingga RM600 dengan jumlah keseluruhan kira-kira RM11,000 daripada dua syarikat yang menawarkan perkhidmatan pengurusan mayat antara 2022 hingga 2023.

Sementara itu, Pengarah SPRM Negeri Sembilan, Awgkok Ahmad Taufik Putra Awg Ismail ketika dihubungi mengesahkan tangkapan itu dan berkata kes disiasat mengikut Seksyen 17 (a) Akta SPRM 2009.

Beliau berkata, kedua-dua suspek akan dibawa untuk tujuan permohonan reman di Mahkamah Majistret Jenayah Seremban pagi esok.

Loading...
Terkini