comscore
Tumpuan :
Nasional

El Nino: Al-Sultan Abdullah tinjau Sungai Pahang, titah adakan solat hajat

Foto: Sultan Pahang / Facebook

KUANTAN: Sultan Pahang Al-Sultan Abdullah Riayatuddin Al-Mustafa Billah Shah hari ini berkenan meninjau Sungai Pahang yang dilaporkan surut akibat fenomena El Nino.

Kesultanan Pahang menerusi hantaran terbaru di laman Facebook memaklumkan baginda melakukan tinjauan udara itu ketika dalam perjalanan dari Kuala Lumpur ke Kuantan.

“Keprihatinan Sultan Pahang terhadap rakyat jelata tidak perlu disangkal kerana keselesaan rakyat adalah keutamaan bagi baginda. Dalam kesibukan tugasan rasmi, baginda mengambil kesempatan meninjau paras air Sungai Pahang yang dilaporkan surut akibat fenomena El Nino,” menurut hantaran itu.

Menurut hantaran itu, Al-Sultan Abdullah sebelum ini menitahkan agar solat hajat dilaksanakan di semua masjid dan surau di Pahang bermula 23 Mac.

Berikutan itu, Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP) telah melaksanakan solat hajat khas selepas solat isyak sebelum solat tarawih bagi sama-sama mendoakan agar Allah SWT menurunkan hujan dan paras air sungai kembali normal.

Laman web Jabatan Meteorologi melaporkan daerah Rompin, Jerantut, Temerloh, Maran, Bera dan Raub merekodkan status cuaca panas tahap 1 iaitu berjaga-jaga setakat 4.30 petang semalam. — BERNAMA

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini