comscore
Tumpuan :
Nasional

Hampir 40 peratus serangan siber libatkan akaun pembuatan, sektor kerajaan pada 2023

Foto hiasan

KUALA LUMPUR: Hampir 40 peratus serangan siber di Malaysia libatkan akaun pembuatan dan sektor kerajaan pada 2023, kata penyedia penyelesaian keselamatan siber komprehensif terbesar di Asia, Ensign InfoSecurity (Ensign).

Dalam Laporan Landskap Ancaman Siber Ensign, ia berkata tiga sektor sasaran utama ialah pembuatan (20 peratus), kerajaan (18.2 peratus) serta teknologi, media dan telekomunikasi (14.5 peratus).

Ia diikuti oleh sektor perkhidmatan profesional (9.1 peratus) dan runcit (7.4 peratus).

Ensign berkata daripada semua insiden siber yang diperhatikan, lebih 58 peratus didorong oleh peras ugut yang merupakan hasil utama yang dilakukan oleh pelaku serangan siber.

“Penggodaman (hacktivism) telah diketengahkan sebagai ancaman utama kepada organisasi, kesan daripada konflik geopolitik di wilayah lain,” katanya dalam satu kenyataan.

Menurut laporan itu, Malaysia telah menjadi destinasi menarik bagi syarikat multinasional yang ingin memindahkan perniagaan pembuatan berteknologi tinggi mereka.

“Bagaimanapun, syarikat dalam sektor ini merupakan antara sasaran untuk penjenayah siber…mungkin atas tiga sebab iaitu pemilikan data berharga daripada kontrak, butiran pembekal, rahsia dagangan, reka bentuk industri dan maklumat peribadi.

“Kedua ialah pengendalian jentera yang beroperasi secara berterusan di mana gangguan boleh menjejaskan keselamatan atau operasi perniagaan dan ketiga ialah tahap keselamatan siber yang lemah berbanding industri lain yang dikawal selia dengan lebih ketat,” katanya.

Ia berkata sektor kerajaan menyimpan banyak data berharga termasuk maklumat mengenai keselamatan negara, rakyat dan perkhidmatan awam, menjadikannya sasaran yang lumayan untuk ancaman siber.

“Dengan minat yang semakin meningkat dan pecahan dalam geopolitik, agensi kerajaan akan terus menghadapi sasaran untuk pengaruh politik,” katanya.

Pengurus Besar Ensign InfoSecurity Malaysia, Chee Yee Cheng berkata peningkatan ketara dalam serangan yang disasarkan terhadap sektor penting seperti pembuatan dan kerajaan memberi petunjuk mengenai keperluan untuk pendekatan lebih komprehensif dan diselaraskan terhadap keselamatan siber dalam bidang berkenaan.

“Melalui Laporan Landskap Ancaman Siber Ensign, kami berharap dapat membantu mewujudkan piawaian dan amalan tahap keselamatan siber yang lebih ketat, memastikan sektor-sektor ini bersedia secukupnya untuk mempertahankan dan menghalang serangan oleh penjenayah siber,” kata Chee.– BERNAMA

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini