comscore
Tumpuan :
Nasional

Harga bawang merah naik di Johor Bahru

Foto: NSTP

JOHOR BAHRU: Sejak September, harga bawang merah di sini didakwa naik sehingga 30 peratus.

Kenaikan itu menurut peniaga seiring dengan kenaikan bahan mentah lain termasuklah bawang putih, lada kering selain beras dan telur.

Bagi peniaga makanan, Hasnita Awang, 53, memaklumkan, kenaikan harga beberapa bahan mentah utama termasuk bawang merah, bawang putih dan lada kering sudah berlaku sejak awal tahun ini.

“Sebenarnya kenaikan harga bahan mentah berlaku kepada hampir semua barang namun paling mendadak adalah bawang besar, bawang putih dan lada kering termasuk telur dan beras.

“Sebelum ini, bawang merah dan bawang putih masing-masing hanya hanya RM8 dan RM5 sekilogram namun sejak ia sudah naik mendadak kepada RM13 dan RM9 sekilogram.

“Begitu juga seguni lada kering 10 kilogram (kg) sebelum ini hanya RM130, namun kini melebihi RM210 seguni.

“Peniaga kecil seperti saya sangat terjejas dengan kenaikan mendadak bahan mentah sehingga terpaksa menaikkan harga makanan dijual di gerai hingga 10 peratus walaupun ada pelanggan merungut,” katanya.

Sebelum ini, media melaporkan kenaikan harga barangan mentah membabitkan gula pasir premium, bawang besar dan kecil, cili kering serta ikan bilis yang didapati mengalami kenaikan sehingga 40 peratus menyebabkan pengguna terutama peniaga kecil semakin terkesan.

Kerajaan bagaimanapun Isnin lalu, mengumumkan pelaksanaan Skim Harga Maksimum Musim Perayaan (SHMMP) Deepavali 2023 yang akan berkuat kuasa semalam sehingga Rabu ini.

Sebanyak lapan jenis barangan yang dikawal menerusi skim berkenaan iaitu bawang merah besar import; bawang merah kecil (India) tidak termasuk Ros; cili merah; daging kambing biri-biri bertulang import; kacang dal (Australia); kelapa biji; kelapa parut dan tomato.

Sementara itu, Setiausaha Persatuan Usahawan India Muslim Negeri Johor, Hussien Ibrahim, merayu kerajaan supaya mengambil tindakan lebih tegas dalam menangani kenaikan harga bahan mentah yang semakin tinggi.

Katanya, ia bukan sahaja menyebabkan harga makanan terpaksa dinaikkan malah ia menyebabkan kemampuan pengguna juga semakin terhad dalam berbelanja termasuk untuk makan di luar.

“Sebanyak 300 pengusaha restoran mamak di negeri ini menangguhkan dahulu rancangan untuk menaikkan harga makanan terutama sebanyak 10 peratus berikutan tidak mahu membebankan lagi rakyat.

“Namun kami semakin terbeban dengan kenaikan mendadak harga bahan mentah terutama bawang merah dan putih, lada kering, telur beras yang menjadi bahan utama masakan.

“Ahli kami tidak lagi dapat menyerap kos operasi yang semakin tinggi terutama sewa dan gaji pekerja dan kini pula harga bahan mentah naik mendadak.

“Oleh itu kami merayu kerajaan supaya mengambil tindakan proaktif dan tegas dalam mengawal harga bahan mentah yang naik mendadak sejak pertengahan tahun ini,” katanya.

Loading...
Terkini