comscore
Tumpuan :
Nasional

Hari Kebangsaan 2023: Tiga kembar cilik sedondon tarik perhatian

Tiga beradik kembar seiras berusia dua tahun, (dari kiri) Puteri Dhia Muhammad, Puteri Dian dan Puteri Diyana teruja menyaksikan Perbarisan dan Perarakan Hari Kebangsaan 2023 Peringkat Negeri Pulau Pinang di Perkarangan Stadium Batu Kawan. – FOTO NSTP

BATU KAWAN: Masih tidak mengerti apa itu kemerdekaan, namun tiga kembar seiras yang mengenakan busana dan tudung sedondon sambil mengibarkan Jalur Gemilang tetap bersemangat meraikan sambutan Hari Kebangsaan 2023.

Gelagat Puteri Dhia Muhammad bersama dua adik kembarnya, Puteri Dian dan Puteri Diyana yang baru berusia dua tahun menarik perhatian pengunjung.

Ibu mereka, Noor Hidayah Ibrahim, 31, berkata, ia adalah pengalaman pertama bagi tiga anak kembarnya melihat suasana sambutan hari kemerdekaan yang baginya perlu dipupuk biarpun ketika masih kecil.

Muhammad Ahmad, 32, dan isteri Noor Hidayah Ibrahim, 31, bersama lima anak perempuan mereka termasuk kembar tiga seiras ketika acara Perbarisan dan Perarakan Hari Kebangsaan 2023 Peringkat Negeri Pulau Pinang di Perkarangan Stadium Batu Kawan. – FOTO NSTP

“Saya dan suami ambil kesempatan untuk bawa mereka keluar. Sebelum ini, belum ada keberanian kerana susah mengendalikan anak-anak yang masih kecil di tempat awam.

“Lega percubaan pertama kami bawa mereka keluar ke program seperti ini semuanya dalam keadaan baik dan lancar, ditambah dengan cuaca yang redup.

“Mereka juga sangat gembira bila tahu nak keluar dan siap seawal subuh untuk ke program ini,” katanya ketika ditemui di luar perkarangan Stadium Negeri Batu Kawan, di sini, hari ini.

Menurutnya, dia turut membawa anak sulung dan anak kedua masing-masing berusia tujuh dan lima tahun untuk menyaksikan perarakan dan perbarisan Hari Kebangsaan 2023 peringkat Pulau Pinang.

“Kami menetap di Parit Buntar, Perak dan kebetulan sambutan paling terdekat terletak di Batu Kawan yang bersempadan dengan tempat tinggal kami.

“Jadi, kami ambil kesempatan ke sini. Biarpun terpaksa tempuh kesesakan sikit untuk masuk ke sini (stadium) memandangkan orang terlalu ramai namun ia tidak menjadi penghalang bagi kami,” katanya.

Perarakan dan perbarisan peringkat negeri tahun ini menyaksikan 92 kontinjen kawad kaki dan 25 kontinjen kenderaan dari pelbagai agensi mengambil bahagian.

Lebih 10,000 pengunjung yang hadir turut disajikan dengan persembahan koir lagu patriotik, boria dan persembahan khas demonstrasi Tempur Tanpa Senjata (TTS) termasuk boleh meninjau pelbagai pameran yang disediakan.

Sambutan dihadiri Yang Dipertua Negeri Tun Ahmad Fuzi Abdul Razak dan Ketua Menteri Chow Kon Yeow.

Loading...
Terkini