comscore
Tumpuan :
Nasional

Hilang 6 hari, ditemui selamat petang tadi – Bomba

SIPITANG: Selepas 6 hari dilaporkan hilang, seorang lelaki di Kampung Lubok Darat, di sini, ditemui selamat petang tadi.

Mangsa, Lahanirsin Lahamino, 33, ditemui jam 4.20 petang dalam keadaan selamat.

Menurut Jurucakap Pusat Gerakan Operasi (PGO), Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Sabah operasi mencari dan menyelamat (SAR) yang dijalankan pada hari ketiga dimulakan pada jam 9.20 pagi.

“Operasi pencarian dijalankan di kawasan Kampung Lubuk Darat dan mangsa ditemui di Kampung Sapok dalam keadaan selamat iaitu enam kilometer dari Post Kawalan Bencana (PKB).

“Mangsa dibawa ke hospital menggunakan jentera Unit Bantuan Perkhidmatan Kecemasan (EMRS) untuk mendapatkan rawatan lanjut,” katanya dalam kenyataan media, hari ini.

Menurutnya, operasi tamat sepenuhnya pada jam 4.55 petang.Operasi SAR turut disertai Polis Diraja Malaysia (PDRM), Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) dan penduduk kampung.

Terdahulu, mangsa pada mulanya dikatakan keluar ke hutan untuk mencari buah tetapi tidak kembali ke rumah sehingga empat hari.

Pasukan bomba dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Sipitang yang menerima panggilan kecemasan berhubung kejadian itu pada 1 tengah hari, Khamis lalu digerakkan ke lokasi kejadian.

Loading...
Terkini