comscore
Tumpuan :
Nasional

Isteri TMJ dikurnia gelaran Che Puan Mahkota

Che Puan Mahkota Khaleeda Bustamam. – Foto: The Royal Johor

JOHOR BAHRU: Isteri Tunku Mahkota Johor Che Puan Besar Khaleeda Bustamam dilantik dan dikurniakan gelaran Che Puan Mahkota, berkuat kuasa semalam (1 Jan).

Gelaran baharu itu diumumkan Yang DiPertua Jumaah Majlis DiRaja Johor Datuk Dr Abdul Rahim Ramli, menerusi satu kenyataan yang dimuat naik dalam laman Facebook The Royal Johor.

“Jumaah Majlis DiRaja mengumumkan iaitu Duli Yang Maha Mulia Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar, Sultan Yang Di Pertuan bagi Negeri dan Jajahan Takluk Johor Darul Ta’zim dengan kuasa hak dan keistimewaan baginda di bawah Fasal 23 Bahagian Pertama, dan Fasal 7(2)(e) Bahagian Kedua Undang-Undang Tubuh Kerajaan Johor 1895 dan dengan persekutuan Jumaah Majlis DiRaja telah suka dan berkenan pada 31 Dis 2023 melantik, mengurniakan dan menggelar suri Duli Yang Amat Mulia Tunku Mahkota Johor sebagai Yang Amat Mulia Che Puan Mahkota Khaleeda Binti Bustamam.

The Royal Johor

“Bagi versi Bahasa Inggeris, Her Highness Che Puan Mahkota Khaleeda Binti Bustamam,” menurut kenyataan itu hari ini.

Abdul Rahim memaklumkan oleh itu, mulai 1 Jan 2024, gelaran itu hendaklah digunakan di dalam semua urusan, sebutan dan persuratan rasmi, manakala gelaran Che Puan Besar tidak lagi digunakan.

Che Puan Mahkota dilahirkan di Kuala Lumpur pada 16 Julai 1993 dan selamat diijab kabul dengan Tunku Mahkota Johor Tunku Ismail Sultan Ibrahim di Istana Bukit Serene di sini pada 24 Okt 2014.

Pasangan diraja itu kini dikurniakan empat cahaya mata iaitu dua putera dan dua puteri. — BERNAMA

Loading...
Terkini