comscore
Tumpuan :
Jenayah

JKDM Perlis rampas ubat batuk diproses sendiri bernilai lebih  RM271,000

Foto: NSTP

KUALA PERLIS: Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) Perlis merampas 8,100 botol ubat batuk berserta 1,000 liter cecair disyaki ubat batuk diproses sendiri tanpa kelulusan yang dianggarkan bernilai RM271,500 di sebuah premis di kawasan Sungai Padang dekat Arau pada Isnin lalu.

Pengarah Kastam Perlis, Ismail Hashim berkata, serbuan di premis tidak bernombor pada jam 2.30 petang itu dilakukan hasil maklumat sumber dan turut menahan seorang lelaki warga tempatan berumur 28 tahun dan seorang lelaki warga Thailand berusia 54 tahun.

“Hasil pemeriksaan di dalam premis mendapati beberapa kotak yang mengandungi botol disyaki ubat batuk dengan kuantiti 100 mililiter (ml) setiap botol. Jumlah keseluruhan cecair ubat batuk yang dirampas adalah sebanyak 8,100 botol ubat batuk yang telah siap dibotolkan.

“Sejumlah 1,000 liter cecair disyaki ubat batuk pula di dalam tong yang belum dibotolkan. Turut ditemui mesin pemprosesan, bahan pembungkusan serta bahan-bahan yang dipercayai digunakan untuk menghasilkan ubat batuk,” katanya pada sidang media hari ini.

Ismail berkata campuran kimia yang tertera pada label botol ubat batuk itu dipercayai menghasilkan Diphenhydramine iaitu sejenis racun berjadual yang memberikan kesan tidak baik kepada otak, saraf dan buah pinggang serta boleh menyebabkan kematian sekiranya digunakan berlebihan tanpa pantauan doktor.

“Berdasarkan siasatan awal, pihak kita mendapati kedua-dua lelaki ini dipercayai terlibat dalam aktiviti pemprosesan ubat batuk itu dalam tempoh tiga, empat bulan ini, dan ubat batuk terbabit dibuat untuk pasaran tempatan dan disyaki diseludup keluar ke Thailand,” katanya.

Beliau berkata modus operandi digunakan mereka dipercayai menjalankan pemprosesan ubat batuk di dalam premis kediaman untuk mengaburi pihak agensi penguatkuasaan dan botol ubat batuk itu tertera jenama sedia ada di pasaran yang ditiru.

“Kita masih meneruskan siasatan lanjut untuk kes ini dan lelaki warga Thailand ini dilepaskan dengan jaminan Kastam sebanyak RM30,000, manakala lelaki warga Malaysia itu pula dilepaskan dengan jaminan sejumlah RM20,000,” katanya.

Kes disiasat di bawah Seksyen 9(2) Akta Racun 1952 yang jika disabitkan kesalahan boleh dihukum mengikut Seksyen 32(2) akta sama yang memperuntukkan hukuman denda tidak melebihi RM50,000 atau penjara selama tempoh tidak melebihi lima tahun atau kedua-duanya.

Loading...
Terkini