comscore
Tumpuan :
Nasional

JKNJ tempatkan pengawal keselamatan elak kenderaan OKU dihalang di HSI

Pemandu lelaki OKU yang kudung sebelah kaki terpaksa menunggu lama, selepas rawatan kerana keretanya dihalang kenderaan lain.

JOHOR BAHRU: Jabatan Kesihatan Negeri Johor (JKNJ) meletakkan pengawal keselamatan di ruang letak kereta Orang Kelainan Upaya (OKU) di Hospital Sultan Ismail (HSI) di sini, bagi mengelak isu kenderaan OKU dihalang.

Pengarahnya, Dr Mohtar Pungut @ Ahmad berkata, tindakan itu diambil susulan video tular yang memaparkan pemandu lelaki OKU yang kudung sebelah kaki terpaksa menunggu lama, selepas rawatan kerana keretanya dihalang kenderaan lain.

Katanya hasil siasatan kejadian jam 10.10 pagi kelmarin di kawasan tempat letak kenderaan awam OKU.

“Tempat letak kenderaan awam menyediakan kemudahan parkir OKU sebanyak lapan lot.

“Pada awal pagi, semua kemudahan OKU telah dipenuhi dan diaturkan oleh anggota pengawal keselamatan bertugas dalam petak khas yang disediakan.

“Namun menjelang tengah hari, anggota yang sama juga perlu mengawal perubahan aliran trafik di laluan keluar Jabatan Kecemasan dan Trauma (JKT) berikutan kerja-kerja pembaikan jalan di hadapan Auditorium Sri Selasih bermula 20 Mei 2024 hingga 21 Jun 2024,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Berikutan insiden itu, tindakan penambahbaikan segera dilakukan seperti pengaturan serta merta, di mana pengawal keselamatan yang bertugas di lokasi parkir OKU memberi tumpuan menguruskan kemudahan terbabit.

“Orang ramai juga boleh menggunakan parkir percuma di Lotus Tebrau di mana Kerajaan Johor melalui Perbadanan Pengangkutan Awam Johor (PAJ) telah menyediakan perkhidmatan dua bas ulang alik dari Lotus Tebrau untuk ke HSI dan Klinik Kesihatan Sultan Ismail (KKSI) secara percuma,” katanya.

Terdahulu tular sebuah video berdurasi 41 saat, memaparkan lelaki OKU yang kudung kaki kanan terpaksa menunggu di luar kenderaan, kerana tidak boleh keluar selepas selesai mendapatkan rawatan di hospital berkenaan kerana dihalang beberapa kereta.– BERNAMA

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini