comscore
Tumpuan :
Nasional

Johari ketuai lawatan kerja ke Mesir, Turkiye

KUALA LUMPUR: Menteri Perladangan dan Komoditi, Datuk Seri Johari Abdul Ghani, akan mengetuai delegasi Malaysia ke Mesir serta Turkiye untuk lawatan kerja bermula esok hingga 1 Jun ini.

Beliau juga dijadual merasmikan Forum Minyak Sawit Malaysia Mesir 2024 di Kaherah pada 28 Mei ini.

Menurut Kementerian Perladangan dan Komoditi (KPK) dalam satu kenyataan, hari ini, forum diadakan oleh Majlis Minyak Sawit Malaysia (MPOC) itu bertujuan menerokai potensi pertumbuhan minyak sawit di rantau Afrika Utara.

Pada forum itu, beliau dijangka menekankan peningkatan permintaan global terhadap minyak masak dan derivatifnya, serta komitmen Malaysia untuk pengeluaran minyak sawit yang mampan.

Selain itu, Johari dijadualkan bertemu Menteri Perdagangan dan Perindustrian serta Menteri Bekalan dan Perdagangan Domestik Mesir untuk memperkukuh kerjasama dua hala serta dalam kalangan ketua perniagaan industri minyak sawit.
Dalam lawatan ke Turkiye pula, Johari akan bertemu Menteri Perdagangan negara itu pada 31 Mei ini bagi mengenal pasti peluang perniagaan baharu dalam sektor minyak sawit antara Malaysia dengan Turkiye.

“Turkiye ialah destinasi penting untuk eksport minyak sawit Malaysia, menjadikan pertemuan itu amat penting bagi Malaysia,” menurut KPK. – BERNAMA

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini