comscore
Tumpuan :
Nasional

Kaedah bayar tanpa tunai lebih mudah, pantas – Pengguna

PORT DICKSON: Penggunaan kaedah pembayaran tanpa tunai selari dengan gaya hidup masa kini kerana ia mudah, selamat dan pantas digunakan dalam segala urusan harian termasuk perniagaan.

Suri rumah Noradila Ahmad, 45, berkata hampir 80 peratus urusan hariannya menggunakan pembayaran tanpa tunai termasuk perbankan kerana menjimatkan masa malah kaedah itu juga membolehkannya menjejaki sebarang perbelanjaan dan transaksi.

“Saya sekarang jarang bawa wang tunai, apa-apa urusan guna secara dalam talian kerana mudah, kita tak perlu beratur ke bank dan sebagainya untuk mengeluarkan wang. Sekarang nak beli makanan pun peniaga banyak guna sistem ini dan ia juga boleh elakkan kejadian jenayah,” katanya kepada Bernama.

Noradila ditemui ketika menghadiri Program Masyarakat Tanpa Tunai (Cashless Society) Peringkat Negeri Sembilan di Pusat Sebaran Maklumat Nasional (Nadi) Kampung Si Rusa di sini semalam.

Program itu dirasmikan Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Warisan, Teknologi, Inovasi dan Digital negeri Datuk Mohd Faizal Ramli.

Turut hadir Pengarah Unit Perancang Ekonomi negeri Datuk Muhammad Nahar Mohd Sidek, Ketua Bahagian Koordinasi Negeri Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) Bukhari Yahya dan Pengarah MCMC negeri Md Tahir Musa.

Usahawan orang kurang upaya (OKU) Rozaidah Ab Rahman, 49, yang turut terlibat dalam program berkenaan berkata pembayaran tanpa tunai banyak membantu melancarkan perniagaan selain memberi pilihan lebih fleksibel kepada pelanggan untuk melakukan transaksi.

“Sekarang semua sudah berada di hujung jari, kena ikut arus perdana, sebagai peniaga kita kena mantapkan diri, kena sertai program sebegini untuk dapatkan lebih pendedahan, mungkin pada awalnya kita tak biasa tapi lama-kelamaan akan terbiasa.

“Sangat perlu guna kaedah ini kerana lebih selamat, urusan serendah RM1 pun kita boleh guna kod QR, mudah dan selamat lebih-lebih lagi OKU seperti saya, tidak dapat pertahankan diri kalau berlaku apa-apa kejadian tidak dingini,” kata peniaga tanjak dan kedai makan itu.

Massyazwina Irdina Mohd Maskhalil, 19, pula berkata bagi pelajar sepertinya, penggunaan bayaran tanpa tunai adalah kaedah terbaik kerana lebih mudah dan hanya memerlukan telefon pintar.

Dalam pada itu Mohd Faizal berkata program Cashless Society ialah inisiatif MCMC bersama kerajaan negeri, penyedia perkhidmatan kewangan dan bank bertujuan untuk meningkatkan kesedaran serta membina keyakinan mengenai penggunaan pembayaran tanpa tunai dalam kalangan penduduk setempat.

Beliau berkata ia juga seiring dengan visi kerajaan negeri melalui Pelan Ekonomi Digital Negeri Sembilan 2027 (PEDNS 2027) untuk memacu rakyat Negeri Sembilan ke arah pendigitalan secara menyeluruh.

Menurut Mohd Faizal program berkenaan dilaksanakan di 13 lokasi di negeri itu termasuk di Nadi  Kampung Si Rusa di sini dengan tumpuan utama inisiatif adalah sebagai keperluan kepada peniaga mikro untuk menerima serta mengguna pakai bayaran tanpa tunai.

Beliau berkata setakat 23 Jun lepas, sebanyak 1,477 pelawat hadir ke program berkenaan di seluruh negeri itu melibatkan 33 peniaga dengan 911 transaksi urusan tanpai tunai direkodkan.

Program Cashless Society merupakan inisiatif berimpak tinggi dijalankan Kerajaan Persekutuan bagi memacu pertumbuhan ekonomi digital negara selari dengan Pelan Sektor Kewangan 2022-2026 yang menyasarkan purata seorang individu melakukan 400 transaksi digital menjelang 2026. — BERNAMA

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa

Loading...
Terkini