comscore
Tumpuan :
Nasional

Kembara Kenali Borneo: Agong ke Telupid dan Kundasang hari ini

Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Billah Shah memandu sendiri kenderaan pacuan empat roda, mengetuai konvoi 25 kenderaan Kembara Kenali Borneo. – FOTO IHSAN FB Istana Negara

KOTA KINABALU: Kembara Kenali Borneo Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan Raja Permaisuri Agong, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah diteruskan ke kawasan tengah Sabah, hari ini.

Baginda berdua dijadual tiba di daerah Telupid pada tengah hari, sebelum meneruskan perjalanan ke arah barat dan dijangka tiba di daerah Ranau pada sebelah petang sebelum menamatkan kembara hari ketiga di kawasan tanah tinggi Kundasang, malam nanti.

Sebelum itu, Al Sultan Abdullah dan Tunku Azizah Aminah Maimunah yang bermalam di bandar Sandakan selepas menempuh perjalanan lebih 300 kilometer dari Titik 0.0 KM di bandar Tawau, semalam, dijadual menghadiri beberapa acara di Sandakan dan Beluran pagi ini.

Destinasi pertama kembara baginda berdua dan rombongan hari ini ialah lawatan ke Pusat Pemuliharaan Orang Utan Sepilok, Sandakan pada jam 9 pagi, sebelum ke tapak projek Pakej Kerja 29 (WP29) Lebuhraya Pan Borneo Sabah di Beluran untuk mendengar taklimat Kementerian Kerja Raya berhubung pelaksanaan projek itu.

Di Sepilok, selain melawat kawasan sekitar Pusat Pemuliharaan Orang Utan, baginda berdua turut dijadual menandatangani plak dan menamakan anak orang utan yang ditempatkan di pusat berkenaan.

Selesai kedua-dua program berkenaan, Al-Sultan Abdullah dan Tunku Azizah Aminah Maimunah secara rasmi menamatkan Kembara Kenali Borneo di kawasan pantai timur Sabah yang bermula dari Tawau ke Lahad Datu hingga ke Sandakan.

Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Billah Shah mengisi petrol ke kenderaan pacuan empat roda yang dipandu sendiri. – FOTO IHSAN FB Istana Negara

Kembara seterusnya menghala ke tengah Sabah dengan persinggahan pertama ialah Telupid, di mana baginda berdua dijadual menghadiri Majlis Santapan Bersama Masyarakat di Institut Perhutanan Sabah, Telupid pada tengah hari.

Pada sebelah petang, baginda berdua kemudian meneruskan perjalanan ke daerah Ranau sejauh kira-kira100 kilometer dan dijadual singgah di Tagal Sungai Moroli, Ranau yang terkenal sebagai destinasi spa ikan pada kira-kira jam empat petang.

Sejurus selesai program di destinasi berkenaan, perjalanan Kembara Kenali Borneo diteruskan ke pekan Ranau sebelum berakhir di Rajah Lodge, Taman Kinabalu, di Kundasang, di mana Yang di-Pertuan Agong dan Raja Permaisuri Agong dijadual menginap malam nanti.

Malam nanti juga, baginda berdua dijadual menghadiri program bersama masyarakat setempat di Pentas Budaya Pekan Kundasang untuk bertemu dengan penduduk Kundasang yang majoritinya adalah masyarakat Kadazandusun.

Selain dikenali sebagai destinasi pendakian Gunung Kinabalu dan percutian tanah tinggi bersuhu rendah, Kundasang juga terkenal sebagai pengeluar sayuran tanah tinggi untuk keperluan tempatan, selain untuk dieksport.

Kundasang menjadi destinasi akhir hari ketiga Kembara Kenali Borneo Yang di-Pertuan Agong dan Raja Permaisuri Agong, hari ini, dengan jarak perjalanan kira-kira 230 kilometer dari Sandakan.

Hari keempat esok, baginda berdua akan menuju ke bandar raya Kota Kinabalu bagi memulakan kembara di pantai barat Sabah pula dengan perhentian pertama di Pekan Nabalu, Kota Belud.

Loading...
Terkini