comscore
Tumpuan :
Nasional

Kerajaan giat kembangkan potensi ternakan ikan susu

JERTIH: Kerajaan melalui Jabatan Perikanan Malaysia sedang giat mengembangkan ternakan ikan susu di seluruh negara.

Ketua Pengarah Perikanan Malaysia Datuk Adnan Hussain berkata ikan susu telah lama popular di luar negara seperti Filipina dan Indonesia malah permintaan dalam pasaran negara juga telah menunjukkan peningkatan dari tahun ke tahun.

“Pengeluaran ikan tersebut telah meningkat kepada 9,276 tan metrik pada tahun lepas berbanding hanya 2,819 tan metrik pada 2021,” katanya kepada pemberita selepas Majlis Pelancaran Alternatif Ikan Marin Jabatan Perikanan Malaysia di Institut Penyelidikan Perikanan (IPP) Tanjung Demong di sini hari ini.

Adnan berkata setakat ini hanya sebuah syarikat di Batu Lintang, Sungai Petani, Kedah menjalankan penternakan ikan susu secara komersial di negara ini.

Beliau berkata bagaimanapun pengusaha berkenaan terpaksa mengimport benih ikan susu dari luar negara dan bekalan tersebut masih agak terhad.

“Justeru, IPP Tanjung Demong telah menjalankan penyelidikan benih ikan susu dan pembangunan baka bagi meningkatkan kualiti induk.

“Bermula 4 Julai lepas, sebanyak 11 ekor induk ikan susu bersama 30,000 anak benih berusia 14 hari telah dibawa masuk ke Malaysia dan dibiak di IPP Tanjung Demong,” katanya yang turut menyerahkan benih ikan susu kepada 10 penternak ikan marin dari Kelantan, Terengganu dan Pahang.

Menurut Adnan, hasilnya induk ikan susu untuk pertama kalinya bertelur sebanyak 100,000 telur pada 3 Ogos lepas dan setakat hari ini sebanyak 4.6 juta telur sudah dihasilkan.

Beliau berkata ikan tersebut lebih mudah diternak berbanding ikan marin lain seperti siakap, kerapu atau jenahak dan pihaknya menyasarkan pada 2025, bekalan ikan susu akan dapat menampung keperluan permintaan yang tinggi terhadap spesies ikan marin dalam negara.

Loading...
Terkini