comscore
Tumpuan :
Nasional

Kerajaan serius tangani ancaman jenayah siber

Oleh: Siti Khadijah Jaafar

PETALING JAYA: Keputusan dasar mengenai penyelarasan ekosistem keselamatan siber negara akan dibincang dan dimuktamadkan dalam Mesyuarat Kabinet pada 19 Julai ini.

Ia bagi menzahirkan ketegasan kerajaan untuk tidak berkrompomi terhadap sebarang isu membabitkan keselamatan siber negara dengan langkah penyelesaian segera untuk mengatasinya.

Perkara itu dimaklumkan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Fadillah Yusof yang membaca teks ucapan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada Majlis pembukaan Pameran dan Persidangan Pertahanan dan Keselamatan Siber (CYDES) 2023 di ibu negara pagi tadi.

“Apabila saya memegang jawatan, salah satu perkara pertama yang saya lakukan ialah dipanggil untuk taklimat isu keselamatan negara. Saya menekankan kepentingan Malaysia terus berwaspada dalam menghadapi ancaman siber. Saya tidak boleh terlalu menekankan keperluan kerajaan memimpin melalui teladan dalam mewujudkan ekosistem siber yang selamat dan berdaya tahan. Untuk mencapai matlamat ini, sektor kerajaan mesti mengukuhkan keupayaannya untuk mengurus cabaran keselamatan siber, bekerjasama dengan semua pihak berkepentingan yang berkaitan,” kata Anwar melalui teks ucapannya.

Tambahnya lagi, keputusan berhubung perkara itu dibuat semasa Mesyuarat Jawatankuasa Keselamatan Siber Kebangsaan yang pertama yang dipengerusikan beliau bulan lalu.

Antara keputusan itu termasuk menyokong Agensi Keselamatan Siber Negara (NACSA) dikekalkan sebagai agensi pusat keselamatan siber yang akan memberikan laporan terus kepada Perdana Menteri.

Ia bagi memastikan penyelarasan pusat sekali gus membolehkan strategi yang padu dan komprehensif diwujudkan untuk menentang ancaman siber serta memperkemas usaha dan memaksimumkan keberkesanan kolektif.

Pada masa sama, mesyuarat itu juga bersetuju bahawa bahawa penggubalan segera Rang Undang-undang Keselamatan Siber adalah perlu untuk memastikan rangka kerja undang-undang yang teguh dengan tadbir urus yang baik untuk menangani ancaman siber yang semakin berkembang dengan berkesan.

Rang Undang-undang Keselamatan Siber akan memberikan NACSA ​​kuasa undang-undang yang jelas untuk mengawal selia dan menguatkuasakan undang-undang berkaitan keselamatan siber serta meningkatkan keberkesanan fungsi mereka selaras dengan garis hasrat dalam Arahan NSC No. 26 yang berkaitan dengan Pengurusan Keselamatan Siber Nasional dan Strategi Keselamatan Siber Malaysia (MCSS).

Antara yang turut dipersetujui, CyberSecurity Malaysia akan diletakkan di bawah NACSA ​​untuk mengelakkan pertindihan dan kekeliruan.

CYDES 2023 yang bermula hari ini sehingga Khamis membabitkan 200 pempamer daripada 15 negara serta kehadiran lebih 50 tetamu kehormat dari luar negara yang berkait isu keselamatan siber serta Forum Keselamatan Siber ASEAN.

Ia akan turut disertai ketua-ketua agensi siber.

Edisi pertama CYDES diadakan pada 2021 dan dilakukan secara maya.

Loading...
Terkini