comscore
Tumpuan :
Nasional

Kes demam denggi menurun pada ME21, 4 kematian dilaporkan

 

Foto hiasan

PUTRAJAYA: Kes demam denggi dilaporkan menurun kepada 2,426 kes pada Minggu Epidemologi ke-21 (ME21) iaitu bagi tempoh 19 Mei hingga 25 Mei lepas berbanding 2,461 kes pada minggu sebelumnya, dengan empat kematian akibat komplikasi denggi dilaporkan.

Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Muhammad Radzu Abu Hassan berkata kumulatif kes demam denggi yang dilaporkan hingga ME21 adalah sebanyak 62,107 kes berbanding 46,257 kes bagi tempoh sama pada 2023.

“Terdapat 46 kematian akibat komplikasi demam denggi dilaporkan berbanding 31 kematian bagi tempoh sama pada 2023,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Beliau berkata bilangan lokaliti hotspot yang dilaporkan pada ME21 pula sebanyak 63 lokaliti berbanding 59 lokaliti hotspot pada minggu sebelumnya.

Menurutnya, daripada 63 lokaliti yang dilaporkan, 44 lokaliti di Selangor, lapan lokaliti di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya, lima lokaliti di Kedah, masing-masing dua lokaliti di Sarawak dan Perak serta masing-masing satu lokaliti di Pulau Pinang dan Negeri Sembilan.

Dr Muhammad Radzi berkata bagi survelan chikungunya, terdapat empat kes direkodkan pada ME21 dan jumlah kumulatif kes chikungunya hingga kini adalah 29 kes.

Bagi survelan zika pula, katanya sebanyak 1,049 sampel darah serta enam sampel urin telah dijalankan saringan zika, dan hasil kesemuanya adalah negatif.– BERNAMA

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini