comscore
Tumpuan :
Nasional

Kes Mondy-Ebit Lew, 13 saksi dipanggil 

KUALA LUMPUR: Seramai 13 saksi dipanggil bagi membantu siasatan dakwaan gangguan seksual membabitkan pendakwah kontroversi, Ebit Irawan Ibrahim Lew atau Ebit Lew.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain berkata, pihaknya menyiasat kes itu mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan.

Katanya, polis menerima laporan dibuat mangsa yang berasal dari Indonesia, lima hari sebelum Ebit Lew membuat laporan penafian sejurus pulang dari luar negara.

“Dia kemudian membuat satu lagi laporan penafian yang disiasat mengikut Seksyen 500 Kanun Keseksaan dan Seksyen 233 Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia Malaysia 1998.

“Setakat ini polis sudah memanggil 13 saksi berhubung kedua-dua kes itu,” katanya dalam sidang media di Bukit Aman di sini, hari ini.

Mengulas lanjut, Mohd Shuhaily berkata, pihaknya akan memanggil beberapa saksi lagi bagi melengkapkan siasatan berkenaan.

Katanya, wanita warga Indonesia itu juga masih berada di negara ini.

Ditanya mengenai dakwaan polis merampas telefon bimbit milik wanita itu, kata beliau, ia adalah prosedur biasa dalam siasatan.

“Kita ambil telefon dia untuk siasat. Memang ada peruntukan undang-undang bagi siasat pengisian di dalamnya sama dengan apa yang diberitahu, masa kejadian dan lain-lain lagi,” katanya.

Media sebelum ini melaporkan, polis memulakan siasatan terhadap Ebit Lew berhubung dakwaan laporan polis yang dibuat wanita Indonesia.

Polis juga turut merakam keterangan penyanyi rap, Caprice dan Mondy Tattoo berhubung laporan yang dibuat Ebit Lew, Selasa lalu.

Timbalan Ketua Polis Daerah Subang Jaya, Superintenden Mohd Fairus Jaafar dilaporkan berkata, rakaman percakapan diambil di Ibu pejabat Polis Kontinjen (IPK) Selangor bagi siasatan lanjut.

| ARTIKEL BERKAITAN:

Loading...
Terkini