comscore
Tumpuan :
Nasional

Kes seludup RON95 meningkat, penyeludup mula ubah strategi 

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup, Datuk Armizan Mohd Ali. – Foto: NSTP

TUMPAT: Kes penyeludupan bahan api  RON95 dilaporkan meningkat selepas kerajaan mengumumkan penyasaran subsidi diesel.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup, Datuk Armizan Mohd Ali berkata, hasil pemantauan dilakukan pegawai penguat kuasa yang ditempatkan di lapan pintu masuk utama di Kelantan, Perak, Kedah dan Perlis mendapati penyeludup mula mengubah strategi mereka.

“Kementerian mendapati modus operandi penyeludupan yang digunakan melibatkan taktik pembelian petrol berulang di stesen minyak sekitar negeri bersempadan.

“Sebelum ini, mereka menggunakan kereta pacuan empat roda bagi menyeludup petrol kini mereka mengubah suai tangki kereta sedan untuk mengisi petrol,” katanya pada sidang media khas selepas mengadakan rondaan di sempadan Malaysia-Thailand di Sungai Golok, Pengkalan Kubor, di sini hari ini.

Sehubungan itu, Datuk Armizan berkata, kementerian mengeluarkan Arahan Pengawal Bekalan kepada pemilik stesen minyak untuk memantau dan melaporkan kenderaan yang dikesan melakukan pembelian berulang serta arahan itu berkuat kuasa esok sebaik sesi libat urus pemilik stesen minyak di seluruh Kelantan diadakan.

“Selain itu, kementerian saya juga akan memperkukuh kerjasama dengan Jabatan Pengangkutan Jalan dalam melaksanakan pemantauan dan pemeriksaan bagi mengesan kenderaan yang telah diubah suai,” katanya.

Datuk Armizan berkata, ini meliputi pengubahsuaian kenderaan bagi tujuan penyeludupan merentasi sempadan dan penyelewengan melibatkan penjualan diesel bersubsidi kepada industri penguatkuasaan di bawah Akta Pengangkutan Jalan 1987. – BERNAMA

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini