comscore
Tumpuan :
Nasional

Kompaun kerana memberi makan kepada burung merpati di George Town

Gambar fail

GEORGE TOWN: Awas! Mereka yang memberi makan kepada burung merpati di kawasan di bawah pentadbiran Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) boleh dikenakan kompaun.

MBPP dalam kenyataan memaklumkan tindakan penguatkuasaan itu selaras Seksyen 47(1)(g) Akta Jalan Parit dan Bangunan 1974.

Tambah MBPP, ia adalah sama seperti kompaun terhadap mereka yang membuang sampah dan sisa makanan merata-rata.

Menurut kenyataan itu, tindakan mahkamah turut dikenakan terhadap pesalah tegar dan masih ingkar serta mereka yang tidak membayar kompaun untuk kesalahan dilakukan.

“Pemberi makanan seperti itu mungkin beranggapan mereka bersifat baik hati dan pengasih, namun sebenarnya tindakan tersebut akan menjejaskan tahap kebersihan dan kesihatan awam malah ia juga menyebabkan kacau ganggu kepada penduduk.”

“Oleh yang demikian, MBPP akan bertindak tegas terhadap mereka yang didapati membuang sampah dan sisa makanan merata-rata,” menurut kenyataan itu.

Menurut MBPP sejak Januari hingga 19 Mac lepas, sebanyak 93 notis kompaun dikeluarkan berkaitan kesalahan Anti Litter termasuk lima kompaun kepada individu yang membuang sisa makanan kepada burung merpati.

Selain itu, MBPP juga terpaksa membelanjakan kos tambahan untuk mencuci tempat awam seperti siar kaki yang penuh dengan najis burung yang bersifat asidik dan menghakis serta boleh menjejaskan kesihatan manusia dan merosakkan harta awam.

“Selain itu, MBPP perlu membelanjakan duit rakyat dan menyediakan kakitangan yang lebih di samping kelengkapan dan pengangkutan untuk memastikan kebersihan pulau ini sentiasa dijaga dan dipelihara,” menurut kenyataan itu sambil menambah sebanyak 6,606 ekor burung merpati ditangkap pada 2023 berbanding 5,020 pada 2022.

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini