comscore
Tumpuan :
Nasional

KPDN rampas 153 cermin hadapan kenderaan disyaki tiruan

PUTRAJAYA: Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) merampas 153 cermin hadapan kenderaan disyaki tiruan menerusi serbuan ke atas empat premis di Petaling Jaya dan Kepong pada 9 Mei lepas.

Ketua Pengarah Penguat Kuasa KPDN, Datuk Azman Adam dalam satu kenyataan hari ini berkata, serbuan dilakukan hasil aduan yang diterima daripada wakil pemilik cap dagangan berdaftar serta risikan awal pihak KPDN.

“Hasil pemeriksaan lanjut ke atas premis terbabit (tiga di Petaling Jaya, satu di Kepong) telah menemukan 153 keping cermin hadapan kenderaan disyaki dipakaikan cap dagangan secara salah di bawah Akta Cap Dagangan 2019 (Akta 815),” katanya.

Menurutnya nilai rampasan keseluruhan dianggarkan RM140,200 manakala kesemua cermin hadapan kenderaan itu bersama beberapa dokumen perniagaan lain telah disita bagi tujuan siasatan.

Susulan itu, KPDN menahan dua lelaki warga tempatan masing-masing berumur 20 dan 31 tahun yang mengaku bertanggungjawab ke atas premis terbabit kerana disyaki melakukan kesalahan di bawah Akta 815.

Datuk Azman memberi peringatan dan amaran kepada pihak berkaitan agar tidak melakukan aktiviti menjual barangan, khususnya alat ganti kenderaan, yang tidak mendapat kelulusan atau kebenaran pemilik cap dagangan berdaftar yang sah kerana boleh mengancam keselamatan pengguna.

Orang ramai turut diingatkan agar tidak menyokong aktiviti penjualan barangan tiruan sedemikian, katanya.- BERNAMA

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Mungkin imej loris perlahan dan teks

Mungkin imej teks

Loading...
Terkini