comscore
Tumpuan :
Nasional

KPM cadang perluas Sekolah K9, K11

SK Keruak di Besut antara sekolah yang dicadangkan terbabit dalam Sekolah Model Khas Komprehensif 9 (K9) bagi mengatasi masalah keciciran persekolahan di kalangan pelajar di pedalaman. – FOTO: SK Keruak/ Facebook.

KUALA LUMPUR: Kementerian Pendidikan (KPM) bercadang meningkatkan bilangan Sekolah Model Khas Komprehensif 9 (K9) dan Sekolah Model Khas Komprehensif 11 (K11) pada tahun ini bagi mengatasi masalah keciciran persekolahan dalam kalangan pelajar di pedalaman.

Timbalan Menterinya Wong Kah Woh berkata cadangan itu melibatkan empat sekolah K9 iaitu tiga di Terengganu membabitkan Sekolah Kebangsaan (SK) Keruak di Besut, SK Merang di Setiu dan SK Pulau Redang di Kuala Nerus manakala satu di Sarawak iaitu SK Nanga Merit di Limbang.

Beliau berkata bagi sekolah K11 melibatkan dua sekolah iaitu Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Betau, di Lipis, Pahang dan SMK Long Bedian di Baram, Sarawak.

Timbalan Menteri Pendidikan, Wong Kah Woh.

“Sekolah Model Khas Komprehensif K9 ini merujuk kepada sembilan tahun (persekolahan), murid-murid akan duduk dalam sekolah di bawah satu bumbung dari Darjah Satu hingga Tingkatan Tiga.

“Pada masa sama, sekiranya sekolah K9 diperluas, ia akan menjadi K11 (maksudnya) anak-anak kita belajar lebih menyeluruh sampai Tingkatan Lima,” katanya pada sesi soal jawab lisan di Dewan Negara di sini hari ini.

Beliau berkata demikian menjawab pertanyaan Senator Musoddak Ahmad berhubung sejauh mana Garis Panduan Mengurus Murid Berisiko Cicir di Sekolah (GPMBC) dapat mengatasi keciciran murid khususnya di sekolah-sekolah di kawasan luar bandar dan pedalaman.

Sementara itu, Wong memaklumkan berdasarkan statistik KPM, kadar keciciran di peringkat sekolah rendah pada tahun lepas hanya 0.06 peratus, menurun berbanding 0.29 peratus pada 2017.

Bagi peringkat menengah, katanya kadar keciciran menurun daripada 1.36 peratus pada 2017 kepada 0.83 peratus pada tahun lepas. – BERNAMA

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini