comscore
Tumpuan :
Nasional

Lebih 4,000 saman dikeluarkan hari pertama Op Hormat Undang-Undang Fasa 2 

Anggota polis menjalankan pemeriksaan dan mengeluarkan saman ke atas kenderaan yang melakukan kesalahan di sekitar Kuala Lumpur. – FOTO Ihsan JSPT KL

KUALA LUMPUR: Sebanyak 4,719 saman atas pelbagai kesalahan lalu lintas direkodkan pada hari pertama Op Hormat Undang-Undang Fasa 2 yang bermula semalam.

Ketua Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Kuala Lumpur Asisten Komisioner Sarifudin Mohd Salleh berkata, kesalahan paling banyak direkodkan adalah halangan lalu lintas dengan 3,712 saman.

Operasi itu dijalankan dengan kerjasama Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).

“Kesalahan lain adalah parkir di laluan pejalan kaki atau garisan putih dengan 247 saman; tiada lesen memandu (110); nombor pendaftaran (30); tidak patuh lampu isyarat merah (27); berhenti di petak kuning (7) dan lain-lain (586).

“Manakala JPJ turut mengeluarkan 30 saman atas pelbagai kesalahan lalu lintas,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Sarifudin berkata, 13 individu turut ditahan kerana disyaki terbabit penyalahgunaan dadah dan memandu di bawah pengaruh alkohol.

Foto: JSPT KL/Facebook

Selain itu, ujarnya, tiga kenderaan iaitu dua motosikal dan sebuah lori disita dalam operasi sama.

Beliau berkata, kes disiasat mengikut Akta Pengangkutan Jalan 1987 dan Akta Dadah Berbahaya 1952.

Rabu lalu, media melaporkan Polis Kuala Lumpur akan melaksanakan Op Hormat Undang-Undang Fasa 2 bermula 15 September sehingga 29 September ini di 16 lokasi di sekitar ibu kota.

Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Allaudeen Abdul Majid dilaporkan berkata, operasi penguatkuasaan yang lebih tegas itu akan memfokuskan tujuh jenis operasi iaitu Op Parkir Haram, Op Halangan, Op Lampu Merah, Op Nombor Pendaftaran, Op Cermin Gelap, Op Motosikal dan Op Didik.

Sebanyak 16 lokasi menjadi tumpuan termasuk Persimpangan Jalan Tun Razak, Persimpangan Jalan Tuanku Abdul Rahman, Persimpangan Jalan Raja Laut dan Persimpangan Jalan Sultan Ismail.

Loading...
Terkini