comscore
Tumpuan :
Nasional

[VIDEO] Lembaga TH sangkal dakwaan agih kuota tertentu kepada swasta, PJH

 

PETALING JAYA: Lembaga Tabung Haji (TH) hari ini menyangkal dakwaan kononnya mengagihkan kuota tertentu kepada pihak swasta atau Pengendali Jemaah Haji (PJH).

Perkara itu dimaklumkan dalam satu kenyataan media pada Khamis.

“TH mengingatkan orang awam untuk tidak menyebarkan berita palsu atau belum dipastikan kesahihannya yang boleh mencetuskan keresahan masyarakat.

“Sepertimana yang telah diketahui ramai, kuota haji berjumlah 31,600 yang telah diberikan oleh Kerajaan Arab Saudi adalah mengikut sistem pendaftaran haji terbuka berdasarkan konsep “Mendaftar Dahulu, Didahulukan” yang dilaksanakan sejak dari tahun 1995.

“Apabila bakal jemaah sudah terpilih di dalam kuota tahunan, mereka boleh memilih samada ingin menunaikan ibadat haji melalui TH (Muassasah) atau melalui syarikat-syarikat PJH yang telah dilesenkan oleh TH,” jelas kenyataan itu.

Tegas Lembaga TH, bakal haji yang memilih syarikat PJH adalah berkemampuan untuk membayar kos yang lebih selain mendapatkan perkhidmatan yang lebih baik dari Muassasah.

Justeru, dakwaan bahawa TH hanya mengendalikan 11,000 jemaah pada tahun ini adalah tidak benar sama sekali.

“Dakwaan bahawa TH hanya mengendalikan 11,000 jemaah pada tahun ini adalah tidak benar kerana majoriti jemaah haji atau sekitar 70 peratus hingga 80 peratus adalah melalui Muassasah.

“Syarikat PJH pula membuat bayaran kepada TH bagi setiap jemaahnya untuk perkhidmatan dan kemudahan di Tanah Suci termasuk bayaran wajib yang dikenakan oleh pihak Arab Saudi.

“TH menasihati orang ramai agar tidak mudah percaya dengan berita palsu yang tular di media sosial.

“Bakal jemaah haji Malaysia dinasihatkan untuk rujuk kepada platform media sosial rasmi TH bagi mendapatkan maklumat yang sahih, tepat dan terkini,” jelas kenyataan itu lagi.

Loading...
Terkini