comscore
Tumpuan :
Nasional

Lokasi diserbu, 2 lelaki tak sempat memanah ikan

 

JELEBU: Dua lelaki tidak sempat membawa peralatan memanah ikan tradisional selepas lari sebaik menyedari kehadiran penguatkuasa Jabatan Perikanan Negeri Sembilan yang melakukan pemantauan, semalam.

Memanah ikan antara aktiviti menangkap ikan yang dilarang di negeri ini selain tuba, renjatan elektrik, menembak dan mengebom.

Timbalan Pegawai Perikanan Darat (TPPD), Mohd Azhar Jusoh berkata, operasi dari jam 9.30 pagi dan berakhir jam 3 petang itu bertujuan memastikan segala bentuk larangan menangkap ikan secara salah dipatuhi.

Katanya sebaik tiba di Sungai Limau, Kenaboi dua lelaki sedang melarikan diri sebaik menyedari kehadiran pasukan penguatkuasa.

“Pemeriksaan menemui satu unit peralatan memanah ikan yang ditinggalkan di tepi sungai.

“Justeru itu kita menyita peralatan itu selain sudah membuat laporan di Balai Polis Kuala Klawang, “katanya hari ini.

Mohd Azhar berkata pihaknya akan melakukan lebih banyak operasi selepas ini selepas mendapat aduan aktiviti menembak ikan banyak dilakukan pada waktu malam.

Katanya disebabkan ketika ini air sungai jernih, selain ikan banyak pada waktu malam, aktiviti terlarang itu mudah dijalankan pada hari malam selain ia tidak disedari orang ramai.

” Perbuatan memanah ikan boleh dikenakan tindakan di bawah Kaedah-Kaedah Perikanan (Sungai) 1976, Negeri Sembilan dan jika didapati bersalah boleh didenda dan dipenjara atau kedua-duanya sekali.

” Orang ramai boleh menyalurkan maklumat berkaitan di Pejabat Perikanan berhampiran supaya tindakan susulan dapat diambil,” katanya.

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini