HOME / Nasional

Majlis kahwin, tunang, tahlil dibenarkan mulai 1 Julai

KUALA LUMPUR: Kerajaan memutuskan untuk membenarkan penganjuran semua majlis sosial seperti perkahwinan dan pertunangan, bermula Rabu ini.

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata selain itu majlis akikah, doa selamat, tahlil, sambutan ulang tahun perkahwinan dan hari jadi serta majlis perjumpaan semula juga dibenarkan.

“Majlis itu mestilah diadakan dalam had masanya, untuk tempoh tiga hingga lima jam dengan kapasiti kehadiran tidak lebih 250 orang.

“Kapasiti ini juga tertakluk kepada saiz ruang serta penjarakan sosial. Makanan majlis perlu secara hidang atau bufet disediakan, pramusaji hendaklah menghidangkan makanan berkenaan,” katanya dalam sidang media selepas mesyuarat khas berkenaan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) di Putrajaya, hari ini.

Beliau berkata, prosedur operasi standard (SOP) seperti merekodkan kehadiran tetamu, penggunaan cecair pembasmi kuman dan pelitup muka mesti dilakukan.

Katanya, penganjur majlis sosial yang mungkin sukar mengawal kehadiran tetamu yang ramai, dinasihat untuk menangguhkan penganjuran majlis berkenaan.