comscore
Tumpuan :
Nasional

Malaysia muncul juara Pertandingan World Robot Olympiad 2023

Kontinjen KPM yang bertanding dalam pertandingan World Robot Olympiad (WRO) sebelum ke Panama City, Panama. FOTO: Ihsan KPM / Facebook

KUALA LUMPUR: Pasukan Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) berjaya muncul Juara Keseluruhan Pertandingan Antarabangsa World Robot Olympiad (WRO) 2023 yang berlangsung di Panama City, Panama, bermula 7 November lalu.

KPM dalam satu kenyataan memaklumkan kejayaan itu adalah kejuaraan ke-11 daripada 19 kali penyertaan Malaysia dalam WRO dan kejuaraan diperoleh selepas pasukan negara berjaya meraih empat pingat emas dan dua pingat perak daripada keseluruhan tujuh kategori yang dipertandingkan.

Menurut KPM, pasukan Malaysia yang diketuai Timbalan Ketua Pengarah Pendidikan (Sektor Pembangunan Profesionalisme), Shafruddin Ali Hussin, diwakili oleh 49 peserta dalam kalangan murid sekolah rendah dan menengah serta pelajar Institut Pendidikan Guru (IPG).

“Malaysia turut menghantar pegawai KPM yang bertugas sebagai pengadil kejohanan dalam pertandingan yang disertai oleh 1,200 peserta dari 80 negara itu,” katanya.

Sementara itu, Shafruddin dalam kenyataan sama berkata beliau berbangga dengan pencapaian itu yang disifatkan terbaik sepanjang Malaysia menyertai WRO.

“Kerjasama berpasukan yang baik, komitmen dan sokongan semua pihak termasuk daripada Sasbadi Holdings Berhad yang menjadi rakan strategik KPM adalah ramuan penting pasukan negara untuk mengatasi saingan sengit daripada pasukan lain,” katanya.

Sementara itu, Shafruddin berkata, KPM sentiasa berusaha meningkatkan minat murid dalam bidang Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik (STEM) termasuk menerusi program robotik yang menarik dan menghiburkan.– BERNAMA

|ARTIKEL BERKAITAN

Loading...
Terkini