comscore
Tumpuan :
Nasional

Malaysia-Universiti Tsinghua perkukuh kerjasama pendidikan

Foto: Anwar Ibrahim/ Facebook

KUALA LUMPUR: Malaysia dan Universiti Tsinghua dari Beijing, China bersetuju memperkukuh kerjasama membabitkan pertukaran pelajar, ahli akademik dan pengkaji selain membuka peluang mengadakan kajian secara bersama.

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata perkara itu antara diputuskan ketika pertemuan bersama Presiden Universiti Tsinghua iaitu Wang Xiqin yang melakukan kunjungan hormat ke atasnya di Kementerian Kewangan, Putrajaya semalam.

“Universiti Tsinghua juga sedang merancang untuk mengadakan program bersempena ulang tahun ke-50 hubungan diplomatik Malaysia-China tahun hadapan.

“Harapan saya agar kerjasama ini dapat diperluaskan sementelahan Universiti Tsinghua dikenali sebagai antara yang terkenal dan mendapat pengiktirafan antarabangsa berkaitan kajian akademik dan bidang pendidikan, khususnya melibatkan kejuruteraan, sains dan teknologi,” menurut beliau dalam hantaran di laman Facebook rasminya.

Anwar berkata ketika ini, terdapat sejumlah 350 penuntut Malaysia melanjutkan pengajian di Universiti Tsinghua iaitu yang tertinggi dalam kalangan pelajar asing di universiti berkenaan.

Loading...
Terkini