comscore
Tumpuan :
Nasional

[VIDEO] Bisikkan di telinga, saya reda jika dia mahu pergi dulu – Ibu Akil Syauqi

FOTO: NSTP

GEORGE TOWN: Ibu kepada Muhammad Akil Syauqi Nur Sufian, kanak-kanak yang termakan keropok dipercayai mengandungi racun tikus di Kampung Padang Ubi, Labu Besar di Kulim, Ahad lepas memaklumkan, berkesempatan mengusap pipi dan tangan anaknya sebelum kanak-kanak itu pergi buat selamanya.

“Ibu reda kalau Abang nak pergi…” luah Nurain Hasnorizal, 25, ibu Muhammad Akil Syauqi, 3 tahun.

“Saya bercerita mengenai waktu kecilnya dan pegang tangan serta bisikkan di telinga bahawa saya reda jika dia mahu ‘pergi’ dulu.

“Saya lihat keadaannya makin tidak memuaskan sebelum membaca surah Yasin dan tidak lama kemudian dia menghembus nafas kira-kira jam 8.30 pagi tadi,” katanya ketika ditemui di perkarangan Jabatan Perubatan Forensik Hospital Pulau Pinang (HPP), di sini hari ini.

Mengulas lanjut Nurain berkata, urusan bedah siasat hampir selesai dan jenazah akan dibawa ke Kampung Banggol Berangan, Labu Besar, Kulim bagi disemadikan.

“Saya reda yang berlaku, Allah SWT pinjamkannya sedikit masa untuk kami dan jadi kenangan.

“Saya ucapkan terima kasih kepada semua yang mendoakan kesejahteraan kedua-dua anak saya,” katanya lagi.

Mengenai anak bongsunya Muhammad Luth Syauqi, 2 tahun kini masih kritikal dan dirawat di HPP.

“Keadaan adik (Muhammad Luth Syauqi) dilihat baik dan doktor masih berusaha merawatnya.

“Sedih lihat keadaannya, sama-sama berdoa dan semoga ada keajaiban dari Allah SWT.

“Semalam, saya dihubungi ibu kepada penduduk yang didakwa meletakkan racun dalam keropok itu dan dia turut menyatakan maaf.

“Saya belum fikir tindakan kerana fikiran saya masih buntu dan serahkan semua kepada polis.

“Kami masih tidak tahu racun apa yang dicampurkan dalam keropok itu,” katanya.

Hadir sama ialah dua pengasuh kepada Muhammad Akil Syauqi yang turut menceritakan kenangan manis bersama kanak-kanak itu.

Roziana Mohd Rosli, 41, berkata, dia menjaga kanak-kanak berkenaan sejak berusia enam bulan dan mengakui mudah menjaganya.

“Dia sangat manja dengan kami sekeluarga dan itu yang paling saya takkan lupa.

“Memang mudah jaga Akil dan dia juga bukan ‘picky eater’ (memilih makanan) seperti sesetengah kanak-kanak,” katanya di sini.

Media sebelum ini melaporkan mengenai dua beradik, Muhammad Luth Syauqi dan Muhammad Akil Syauqi yang masing-masing berusia dua dan tiga tahun, kritikal selepas termakan makanan ringan didakwa dicampur racun tikus dalam kejadian di Kampung Padang Ubi, Labu Besar, Kulim, Kedah, kelmarin.

Makanan ringan berupa keropok itu digantung pada pagar dawai dikatakan dipasang pemilik kebun, bertujuan menghalau haiwan liar yang mengancam tanamannya.

Kedua-dua kanak-kanak malang berkenaan dikejar ke HPP selepas menerima rawatan di Hospital Kulim.

Loading...
Terkini