comscore
Tumpuan :
Nasional

MCMC, PDRM rakam percakapan aktivis sosial, bantu siasatan kes kandungan jelik

PUTRAJAYA: Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) dengan kerjasama Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah merakam percakapan aktivis sosial Hishamuddin Md Rais di Ibu Pejabat Polis Daerah Brickfields pada 3.15 petang semalam, bagi membantu siasatan satu kes sedang dijalankan.

MCMC dalam satu kenyataan hari ini memaklumkan suruhanjaya itu telah menyerahkan Notis Kehadiran kepada Hishamuddin mengikut prosedur ditetapkan.

Susulan itu, MCMC memberitahu Hishammuddin bukan subjek siasatan sebaliknya tindakan itu diambil bertujuan merakam kenyataan beliau berhubung satu kandungan bersifat jelik dipercayai telah dikongsi semula melalui laman blog ‘TukarTiub’ miliknya.

“Tiada sebarang penahanan atau sitaan peranti dibuat, dan siasatan telah selesai pada 6.45 petang (semalam),” menurut kenyataan itu.

Kenyataan itu menyebut sebarang tindakan siasatan yang dijalankan MCMC terhadap mana-mana individu adalah berlandaskan peruntukan undang-undang sedia ada.

Semalam, sebuah portal melaporkan aktivis sosial itu disoal siasat oleh pihak polis selama lebih dua jam berhubung catatan blognya diterbitkan pada 25 April lepas, yang menimbulkan persoalan mengenai status kesihatan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.- BERNAMA

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa

Loading...
Terkini