comscore
Tumpuan :
Nasional

Mekanisme imbangi harga getah dimuktamad hujung tahun ini

KUALA LUMPUR: Satu mekanisme untuk mengimbangi paras harga getah untuk pasaran eksport dengan kos pengeluaran dan kos sara hidup pekebun kecil dijangka dimuktamadkan hujung tahun ini.

Menteri Perladangan dan Komoditi, Datuk Seri Johari Abdul Ghani, berkata Mekanisme Harga Getah Untuk Kesinambungan Hidup Pekebun Kecil (LRPM) adalah antara agenda yang diberi perhatian Persatuan Negara-Negara Pengeluar Getah Asli (ANRPC) bertujuan mengawal harga getah dalam pasaran antarabangsa.

Justeru, katanya kerajaan memerlukan masa memuktamadkan keputusan itu kerana perlu menunggu persetujuan bersama antara negara pengeluar.

“LRPM merupakan antara agenda utama kerajaan yang dibincangkan dalam kalangan negara-negara pengeluar getah di bawah ANRPC yang terkesan dengan harga getah semasa yang rendah berbanding dengan kenaikan kos pengeluaran dan kos sara hidup.

“Jika dipersetujui oleh setiap negara pengeluar, LRPM dijangka dapat dimuktamadkan dalam tahun ini, yang mana paras harga getah untuk pasaran eksport tidak boleh rendah daripada kombinasi kos pengeluaran dan kos sara hidup pekebun kecil.

“Bagaimanapun, cabaran utama pelaksanaan mekanisme LRPM ini adalah untuk mendapat kesepakatan semua 13 negara anggota di bawah ANRPC, yang mana sebahagian negara anggota juga merupakan negara pengguna getah seperti China dan Singapura.

“Kejayaan LPRM tertakluk kepada persetujuan dan kesepakatan terutamanya negara pengeluar,” katanya dalam jawapan bertulis yang disiarkan di laman web Parlimen hari ini.

Beliau menjawab pertanyaan Nurul Amin Hamid (PN-Padang Terap) yang mahu kementerian menyatakan perkembangan cadangan pengenalan mekanisme LRPM di peringkat antarabangsa bagi memastikan harga getah asli dalam julat yang ditetapkan untuk mengurangkan ketidaktentuan harga getah dunia.

Mengulas lanjut penetapan harga getah, Johari berkata ia seperti komoditi lain berorientasikan eksport yang mana dipengaruhi oleh faktor penawaran dan permintaan getah dunia.

Oleh itu, beliau akui bahawa campur tangan kerajaan untuk mengawal dan menstabilkan harga getah tidak mudah.

“Intervensi daripada kerajaan adalah tidak mudah dan pada tahap yang minimum kerana getah hanya sekitar 3.3 peratus daripada jumlah pengeluaran dunia,” katanya.

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini