comscore
Tumpuan :
Nasional

Nahas di Genting Highlands: Bas persiaran tamat tempoh permit, lebihi had usia 

Oleh: Wan Zairul Azri Wan Mohammad Sudin

PUTRAJAYA: Bas persiaran yang terlibat dalam kemalangan maut di Bentong, Pahang pada Sabtu lalu didapati telah tamat tempoh permit pada 16 Februari lalu dan had usia bas berkenaan telah melebihi tempoh iaitu 15 tahun, kata Menteri Pengangkutan, Anthony Loke.

Sehubungan itu, beliau mengarah Agensi Pengangkutan Awam Darat (APAD) untuk mengambil tindakan paling tegas terhadap syarikat pengendali terbabit kerana ketidakpatuhan undang-undang yang amat jelas sehingga menjejaskan imej negara kerana melibatkan kematian pelancong asing.

“Kita ambil tindakan bukan sahaja terhadap permit yang ada dalam syarikat tetapi di peringkat kementerian menerusi Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), kita bercadang untuk mengambil tindakan di bawah Seksyen 42(2) Akta Pengangkutan Awam Darat 2010 yang jarang kita ‘invoke’ (memohon pendakwaan menggunakan) seksyen ini,” katanya pada sidang media, di sini hari ini.

Mengikut Seksyen 42(2) tersebut, seseorang pemegang lesen yang tidak mematuhi mana-mana syarat yang dikenakan pada lesen di bawah seksyen ini melakukan suatu kesalahan dan boleh, apabila disabitkan, didenda tidak melebihi RM500,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi dua tahun atau kedua-duanya.

Dalam kejadian sekitar 10.35 pagi, bas persiaran yang membawa 21 penumpang, terbalik dan meragut dua nyawa pelancong lelaki warga China, selepas terbabas sebelum melanggar tembok tengah pembahagi jalan di kawasan selekoh KM 16.6 Jalan Genting Highlands.

Bas berkenaan itu membawa 18 pelancong warga China, seorang pemandu pelancong dan dua pemandu sedang dalam perjalanan dari arah Genting Highlands turun ke bawah.

Dua mangsa disahkan meninggal dunia di lokasi kejadian dikenali sebagai Zhang Ping, 58, dan Wang Suhong, 49.

Sementara itu, menurut Anthony, pihaknya akan menyiasat semua aspek termasuk dakwaan mengatakan bas tersebut menggunakan nombor kenderaan palsu.

Mengulas mengenai mesyuarat khas yang membabitkan kementeriannya bersama Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) dalam sehari dua ini, jelasnya, ia antara lain akan membincangkan beberapa perincian termasuk menambah baik prosedur operasi standard (SOP) penguatkuasaan.

“SOP kita ketat cuma isu ketidakpatuhan. Itu satu yang kita amat kesal sekali bahawa pengendali tidak patuh syarat, kita ada SOP bukan tidak SOP.

“Ada syarat jelas, kena buat pemeriksaan kenderaan, kena perbaharui permit, had usia kenderaan dan sebagainya tapi syarikat langgar semua, itu menjadi masalah kita ada pengendali yang tidak bertanggungjawab,” katanya.

Terdahulu, APAD hari ini mengeluarkan surat tunjuk sebab (STS) kepada syarikat bas persiaran tersebut bagi mendapatkan penjelasan mengenai kejadian kemalangan itu.

Syarikat terbabit diberi tempoh tiga hari untuk menjawab surat berkenaan.

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

| ARTIKEL BERKAITAN

Loading...
Terkini