comscore
Tumpuan :
Nasional

Nahas pesawat di Elmina pernah berlaku 46 tahun lalu

KUALA LUMPUR: Nahas pesawat persendirian di Elmina adalah yang kedua berlaku di kawasan itu, dengan tragedi pertama membabitkan Japan Airlines Flight 715, pada 27 September 1977 yang meragut 34 nyawa.

Dalam nahas itu, 26 penumpang dan lapan anak kapal maut selepas Japan Airlines Flight 715 terhempas di sebuah bukit di Estet Elmina yang ketika itu masih ladang getah.

Pesawat McDonnell Douglas DC-8 dengan 69 penumpang dan 10 anak kapal itu sepatutnya mendarat di Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah (LTSAAS) di Subang sebelum menuju ke Singapura.

Terdapat 29 penumpang warganegara Jepun dalam penerbangan itu.

Pesawat itu dilaporkan berlepas dari Lapangan Terbang Haneda di Tokyo.

Pesawat berkenaan terbang di bawah paras minimum 750 kaki, kemudian pada 300 kaki sebelum terhempas di tepi bukit, 6.44 kilometer dari lapangan terbang menyebabkan ia rosak disebabkan impak hentaman, bukan kerana kebakaran.

Laporan penyiasatan DCA menyatakan ketika nahas, cuaca buruk di sekitar lapangan terbang dan pesawat berada pada sistem navigasi radio julat omni-arah frekuensi yang sangat tinggi untuk pendekatan pesawat.

“Siasatan bagi menentukan punca kemalangan adalah kapten menerbangkan pesawat di bawah altitud penurunan minimum tanpa melihat landasan dan meneruskan penurunan menyebabkan pesawat itu terhempas sebelum tiba ke lapangan terbang.

“Kematian kru penerbangan di lapangan terbang disebabkan cuaca buruk yang turut menyumbang kepada kemalangan. Pegawai pertama tidak mempersoalkan kapten kerana melanggar peraturan,” katanya.

Loading...
Terkini