comscore
Tumpuan :
Nasional

Padi rosak akibat kemarau, 50 pesawah kerugian besar

Pesawah, Rasul Zulkifli, 26, (kiri) bersama rakannya, Mohd Arif Mat Ghani, 30, menunjukkan tali air yang menjadi punca air kering kontang mengakibatkan tanah padi seluas 200 hektar yang diusahakan mereka rosak akibat ketiadaan air berikutan musim kemarau ketika tinjauan di Kampung Aur Duri, di sini. – FOTO: NSTP

PASIR MAS: Berikutan musim kemarau, lebih 50 pesawah membabitkan tanah padi seluas lebih 200 hektar di Kampung Aur Duri di sini, buntu apabila sebahagian besar sawah padi yang diusahakan mereka rosak akibat ketiadaan air.

Mereka mendakwa, sebahagian besar padi yang diusahakan mereka sejak Disember lalu itu mulai rosak sejak dua minggu lalu, manakala sebahagian lagi hanya mampu bertahan seminggu sahaja.

Lebih malang, impian pesawah berkenaan yang mahu mengaut keuntungan juga tidak kesampaian, sebaliknya berdepan kerugian puluhan ribu ringgit setiap seorang.

Tinjauan di kawasan berkenaan mendapati, tanah sawah di lokasi berkenaan kering dan merekah, manakala tali air yang menjadi punca air mereka juga kering kontang.

Bagaimanapun, lokasi sawah berkenaan tidak sampai satu kilometer (km) dari Sungai Kelantan dan terdapat juga pam Lembaga Kemajuan Pertanian Kemubu (Kada) di Sungai berkenaan, namun penduduk mendakwa air tidak sampai ke sawah mereka.

Pesawah, Rasul Zulkifli, 26, berkata, situasi yang berlaku sangat mengecewakan kerana sudah tiga musim berturut-turut dia mengalami kerugian akibat masalah air.

“Saya mengusahakan sawah seluas enam hektar dan hampir keseluruhan sudah rosak. Tinggal sebahagian kecil sahaja masih selamat, namun hanya mampu bertahan seminggu sahaja lagi.

“Saya buntu, modal dikeluarkan membabitkan puluhan ribu, beberapa lembu juga sudah dijual kerana mahu dijadikan modal padi dengan harapan mampu memperoleh keuntungan.

“Namun, sebaliknya berlaku apabila saya berdepan kerugian dan modal pun lebur, macam mana nak bayar hutang dengan Agrobank pun saya tidak tahu,” katanya ketika ditemui di sini.

Bapa kepada seorang cahaya mata itu turut meluahkan rasa kesal kepada Kada apabila disifatkan gagal menyelesaikan masalah yang berlaku menyebabkan pesawah berdepan kerugian.

“Sepatutnya Kada sedar setiap tahun berlaku musim kemarau dan sudah ada langkah proaktif yang perlu dilakukan. Kita juga akui musim kemarau, namun lokasi sawah kami begitu dekat dengan Sungai Kelantan dan air di sungai berkenaan masih banyak, kenapa tidak dapat disalurkan air?

“Kami juga melihat ada pam di sungai berkenaan namun air tidak juga sampai ke sawah kami. Inilah masalah kami saban musim sejak beberapa tahun lalu, sampai bila kami terpaksa berdepan kerugian.

“Justeru, saya menyeru Kada supaya menyelesaikan masalah kami yang ketiadaan air ini supaya dapat mengurangkan lebih banyak kerugian,” katanya yang sepatutnya padi berkenaan dapat dituai pada akhir bulan depan.

Rakannya, Mohd Arif Mat Ghani, 30, yang mengusahakan sawah seluas 28 hektar sejak 15 tahun lalu berkata, dia berdepan kerugian hampir RM80,000 sekiranya masalah air tidak dapat diselesaikan dalam masa beberapa hari.

“Keadaan padi saya sudah tenat, sebahagian besar sudah bertukar kuning dan tidak boleh dibaja akibat tanah yang kering.

“Saya amat berharap Kada mampu menyelesaikan masalah air secepat mungkin bagi mengelak lebih ramai pesawah berdepan kerugian,” katanya.

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini